U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Roelof van Bokhoven (1867-1936)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frater Perpetuus
28.166.jpg
Foto: collectie Archief Fraters van Tilburg
Persoonsinformatie
Volledige naam Roelof van Bokhoven
Roepnaam frater Perpetuus
Geboorteplaats 's-Hertogenbosch
Geboortedatum 25 december 1867
Overl.plaats Tilburg
Overl.datum 13 oktober 1936
Beroep(en) frater, hoofdonderwijzer, directeur fratershuis

Roelof van Bokhoven (1867-1936), de oprichter en eerste directeur van het St.-Willibrordus Fratershuis en r.-k. jongensschool aan de Visser, was in Deurne beter bekend onder zijn fraternaam: frater Perpetuus.


Roelof, een zoon van stalknecht Petrus Cornelis van Bokhoven (Engelen 1839-1886 's-Hertogenbosch) en Joanna Maria Schel ('s-Hertogenbosch 1837-1909 's-Hertogenbosch), had bijna zijn hele religieuze leven een leidende functie binnen de congregatie van de Fraters van Tilburg.

Op 5 april 1885 trad hij in het noviciaat van de congregatie van de Fraters van Tilburg en legde in 1866 een driejarige gelofte af, op 28 augustus 1888 gevolgd door de eeuwige gelofte. Hij volgde er de onderwijzersopleiding en behaalde na de hulpakte op 30 juli 1895 de hoofdakte.

Frater Perpetuus kwam samen met frater Dionysio, frater Marianus, frater Julius en frater Jordanus op 8 en 9 mei 1896 naar Deurne en hij had de leiding over deze groep. Na drie jaar werd hij belast met de oprichting van een fraterniteit te Oisterwijk en werd frater Tharsicius zijn opvolger. Achtereenvolgens was hij nog directeur van de huizen Oss, Den Bosch en van het moederhuis der fraters in Tilburg. In deze laatste periode was hij tevens assistent van het hoofdbestuur.

Later, op 27 september 1916 keerde hij terug naar Deurne en was hij hier opnieuw directeur van het fratershuis. Na zijn definitieve vertrek uit Deurne op 9 september 1922 werd hij opgevolgd door frater Generosus en werd vervolgens directeur van een der Tilburgse huizen, daarna van huize Ruwenberg te Sint-Michielsgestel en op gevorderde leeftijd van het St. Aloysiusgesticht te Cuijk.

Toen hij daar zijn 50-jarig jubileum als frater vierde, schonk het Nieuwsblad van Deurne op 6 april 1935 aandacht aan het gouden feest.

Nadat hij zich daar enkele dagen onwel voelde werd hij naar het moederhuis in Tilburg vervoerd waar hij op 13 oktober 1936 overleed. Hij werd begraven op het kerkhof der fraters bij het moederhuis in Tilburg.

Zijn jongere broer frater Maximus kwam in 1900 ook als frater naar Deurne.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Krant, “feestuitgave 1896-1946” ter gelegenheid van het Gouden Jubileum der Eerw. Fraters te Deurne”. Verzorgd door P. Mulders en Jan Dirks en uitgegeven door Noud van den Eijnde

Bewoners van het fraterhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van alle fraters van Tilburg die in het fraterhuis aan de Visser in Deurne woonden.