U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Rolstoelmeerdaagse Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto: collectie Jan Kuijten
Uitreiking van herinneringen aan de Rolstoelmeerdaagse Deurne door burgemeester Daandels op 7 mei 2005. Collectie Weekblad voor Deurne.

De Rolstoelmeerdaagse Deurne was van 2000 tot 2017 een groots opgezet rolstoelevenement waarbij drie dagen met de rolstoel recreatief door de gemeente Deurne wordt getoerd. De tochten voerden vooral door het buitengebied van Deurne.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

De organisatie was in handen van de Stichting Rolstoelmeerdaagse Deurne. Initiatiefnemers tot die stichting waren Cor van Dijk, zijn echtgenote Helmie en hun dochter Brenda, beide gebonden aan een rolstoel.

Na een oriënterend gesprek met het gemeentebestuur van Deurne startte een kerngroep van zo'n zeven personen en een groot aantal vrijwilligers met de voorbereidingen voor de eerste rolstoelmeerdaagse die werd gehouden op Hemelvaartsdag in het jaar 2000. In dat jaar verschenen twintig rolstoelers aan de start.

Deurnese routes[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel was niet om binnen een bepaalde tijd de eindstreep te halen, maar om van de natuur en elkaar te genieten en de tocht af te maken. De route liep vooral over fietspaden, waar de deelnemers niet door auto's en ander verkeer gestoord worden.

Start en finish waren bij het Peellandcollege in de Sint-Jozefparochie.

Op 25 mei 2017 was de laatste en zeventiende Rolstoelmeerdaagse. Het was een eerbetoon aan de vader van Henri en Brenda van Dijk. Met het overlijden van geestelijk vader Cor van Dijk kwam er een einde aan dit jaarlijkse evenement. Van Dijk wás de rolstoelmeerdaagse. Hij verzette letterlijk werk voor drie, aldus zijn zoon Henri.

Brenda zit zelf in een rolstoel en deed in 1999 mee aan de meerdaagse in Delden. Haar ouders waren daar bij. Dit moeten we in Deurne ook doen, zei vader. Een jaar erop was het zo ver. De hele familie Van Dijk werkte eraan mee, samen met de familie Martens.

Cor van Dijk ontpopte zich als de grote regelaar. Door zijn inspanningen kon het inschrijfgeld laag worden gehouden. De editie van 2017 stond al voor een groot deel in de steigers, toen Cor van Dijk in december 2016 overleed. Hij had zijn kinderen en de rest van de organisatie een boodschap meegegeven: het is niet erg als het stopt. Maar ga je door, doe het dan goed. Het besluit om te stoppen was onvermijdelijk, ook omdat enkele vrijwilligers aangaven niet meer zo lang te willen doorgaan. Het bericht van het einde van de rolstoelmeerdaagse leidde tot steunbetuigingen en emoties, met name bij deelnemers die vanaf de allereerste editie meededen.

Zo'n honderd rolstoelers en begeleiders begonnen donderdag 25 mei aan de laatste meerdaagse in Deurne. Nog één keer trokken ze drie dagen lang door de regio voor tochten over twintig , dertig of vijftig kilometer.

Cor van Dijk werd woensdag 24 mei vanaf 19.45 uur door de deelnemers en vrijwilligers herdacht. Met daarbij de vier Deurnese gildes, waarvan Cor coördinator was, en de Helmondse amusementsgroep Striepke Veur.

Amateurbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Amateurfilmer Jan Kuijten maakte een collage van sfeerbeelden tijdens de rolstoelmeerdaagse 2008. De tweede film is gemaakt door Henk Goorts tijdens het Wijk Evenement Sint Jozefparochie (WESP) in Deurne toen de rolstoelmeerdaagse tijdens dat evenement startte. De beelden zijn ter beschikking gesteld aan het beeldarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling en voor publicatie op DeurneWiki.


Bronnen, noten en/of referenties