DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
maar niet voor ons!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo-clubkascampagne op
heemkundekring Deurne

Stem hier.

Romeinstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
De Romeinstraat met links het woonhuis van H.N. Ouwerling.
Romeinstraat met bebouwing.
Foto: collectie Frans Gloudemans
Doorsteek van Romeinstraat naar de Maassingel op 4 december 1979
Luchtopname uit 1958 met o.a. in het midden De Romein en linksboven enkele Maycrete-woningen

De straatnaam Romeinstraat ontstond op 9 mei 1933 toen de Deurnese gemeenteraad besloot de toenmalige Horststraat om te dopen tot Romeinstraat. De straat vormt nu de verbindingsstraat tussen de Tramstraat en de Derpsestraat.

Naamgeving[bewerken]

De Romeinstraat heeft zijn naam niet te danken aan de in 1910 in de Peel gevonden Romeinse helm. Op de kadasterkaart van Deurne van 1832 werd op sectiekaart F het stuk land, dat begrensd wordt door de (huidige namen) Derpsestraat, Romeinstraat, Stationslaan en Stationsstraat, destijds al aangeduid als De Romeijn. Aan dit akkercomplex dankt de Romeinstraat dus zijn naam.

De vroegste vermelding van Romeijn als akkeraanduiding is van 1791. Eind 17e eeuw woonde er in deze omgeving al wel ene Jan Jacobs, die ook werd aangeduid als Jan Jacobs Romein. Hij zou zijn naam te danken hebben aan het feit dat hij Rome bezocht had. Hij bezat in deze omgeving veel landerijen en mogelijk is het akkercomplex later de Romein gaan heten naar deze Jan Jacobs.

Horststraat[bewerken]

De huidige Romeinstraat heette in 1832 de Horststraat. Bij raadsbesluit van 9 mei 1933 werd de Horststraat omgedoopt tot Romeinstraat.

Huize de Romein[bewerken]

Het meest opvallende bouwwerk in de Romeinstraat is wel huize De Romeijn. Deze villa werd in 1913 in opdracht van Hendrik Ouwerling in oud-Hollandse stijl gebouwd door de toen nog jonge architect Cor Roffelsen. Na de dood van Ouwerling in 1932 ging diens leerling en inmiddels landelijk bekend en gevierd romanschrijver Antoon Coolen er met zijn jonge gezin wonen. Vandaar dat Antoon Coolen op deze plek met een borstbeeld in ere wordt gehouden. In 1938 verruilde Coolen de Romeijn met zijn nieuwgebouwde villa in Waalre. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende huize De Romeijn als kaderschool van de NSB en was er een bijkantoor van het gewestelijk Rijksarbeidsbureau gevestigd. Na de oorlog woonde er onder andere de Deurnese architect Jos Deltrap.

Opvallend zijn de diepe voortuinen van de huizen in de Romeinstraat aan de spoorzijde. Dit komt omdat vlak na de oorlog de Romeinstraat was ontworpen als een dubbelbaanse verbindingsweg tussen het station en de Liesselseweg. Deze verbinding, en dus ook de dubbele rijbaan, is er nooit gekomen.

Een bekende Deurnenaar die in deze straat woonde was de veelzijdig getalenteerde Pietje van Hoek.

Huisnummering 1953[bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen.
Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner. Oude nr Nieuw adres
Deltrap, Joseph F.M. A.88 Romeinstraat 1
Raemaekers, Cornelis H.N. A.87a Romeinstraat 5
Goossens, Jacobus P.G. A.87b Romeinstraat 7
Kuijpers, Antonius C.G. A.88d Romeinstraat 2
Heijden,van der Marinus J. A.88c Romeinstraat 4
Burgt,van der Johannes H. A.88b Romeinstraat 6
Teeffelen,van A Romeinstraat 10
Bijlaard, Andreas A.M.A. Romeinstraat 12
Gouw,de Petrus J.C. A.46b Romeinstraat 14
Arendonk,van Johannes M.B. A.46a Romeinstraat 16
Versteeg-v. d. Heijden,F. H Romeinstraat 16

Literatuur[bewerken]

Pieter Koolen – "De Romeinstraat" - afl. 5 in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne van 24 mei 2007