U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Ruiten Troef

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
EINDHOVEN HELPT DEURNE MET RUITEN TROEF LR.jpg

Ruiten Troef was een naoorlogse hulpactie waarbij glas werd ingezameld in steden en dorpen in Nederland waar geen of weinig glasschade door de oorlog was aangericht voor plaatsen die veel glasschade hadden. Tot deze laatste categorie hoorde Deurne en vanuit Eindhoven, later ook Jutphaas, werd in de winter van 1946-1947 glas ingezameld om Deurne door de koude winter te helpen.

De actie Ruiten Troef was een initiatief van de bekende radiospreker pater Henri de Greeve.
Op 2 november 1946 werd hier bekend dat Deurne door Eindhoven was geadopteerd voor de glasactie en binnen enkele weken was 925 m² Eindhovens glas in Deurne geplaatst. In januari 1947 leverde ook Jutphaas nog eens 160 m² glas.
Als dank werd de gulle Eindhovenaren op maandag 30 december 1946 in het gebouw "Katholiek Leven" in Eindhoven een Brabantsche Avond aangeboden. Daarbij vermaakte Toon Kortooms de gasten met het programmaonderdeel Brabantsche Humor waarin hij het vrolijke opgeruimde karakter van de Peelwerker schetste. Zijn zus Wilma zong er een ode aan de Peel. Behalve glas leverde de actie in Eindhoven voor Deurne ook nog een geldbedrag van meer dan 3000 gulden op.
Op vrijdag 14 mei 1948 mocht de Eindhovense burgemeester in het gemeentehuis van Eindhoven als dank uit handen van burgemeester Roefs een exemplaar van het boek Geschiedenis der dorpen en heerlijkheden Deurne, Liessel en Vlierden van Hendrik Ouwerling in ontvangst nemen met daarin de bijgaande gecalligrafeerde dankbetuiging.