U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schietberg (Liessel)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 20 nov 2014 om 08:54
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De schietberg begin zestiger jaren.
Foto Huub Timmermans
De afscheidsdemonstratie nabij de Schietberg voor emigrerend lid Huub Timmermans in 1950.
Foto Huub Timmermans

De Schietberg te Liessel aan het Zand diende bij de vooroorlogse schietbaan van Liessel als kogelvanger en heeft aan die functie zijn naam te danken. De naar Canada geëmigreerde Huub Timmermans herinnert zich enkele belevenissen in dit verband. Reeds in zijn prille jeugd op weg naar huis van de kleuterschool vond hij daarin wat kogelpunten door diep in het rulle zand te krabben. Voor hem bleek dat begeerd speelgoed!

Gedurende de oorlogsjaren werd door de overheid een achtste leerjaar ingevoerd, waar ook gymnastiek op het lesrooster stond. Liessel kende daarvoor geen voorzieningen zodat een nieuwe functie aan de voormalige schietbaan werd gegeven en de hele klas daar naar toe afmarcheerde en een nogal wild spel, vlag veroveren, speelde. De groep werd in tweeën gesplitst, een zakdoek aan een stok werd midden op de schietberg geplaatst en terwijl de schoolmeester rustig erbij ging zitten, ging het 'gevecht' door totdat een der partijen het lukte de vlag te pakken te krijgen.

Voor de sportclub van de Liesselse Jongeboerenstand had dit hele gebied ook zijn nut voor de sportbeoefening. Op zaterdagnamiddag werden gymnastiekoefeningen in het patronaat gedaan onder leiding van Johan Aarts (plaatselijk ook Blok genoemd). Deze werden vaak afgesloten met een veldloop over de Aabrug, via de Kuiltjes, om de Schietberg heen over de eerste daarachter liggende brandgang tot Hantjes Wal (een zandweg met begroeide berm die er thans nog ligt) en langs dit pad naar het beginpunt teruggekeerd.

Op 14 mei 1950, twee dagen voor de emigratie naar Canada van de familie Timmermans, werd op het driehoekig weideveldje van Hantjes Jan (Jan van Heugten) ter ere van het scheidend lid Huub Timmermans hier een presentatie gegeven en werden er enkele foto’s genomen.