U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schouw

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Schouw in 1832. Reconstructie Theo Meulendijks-SAS-Peelland.
Schouw met huisnummers in 1973.

De Schouw (ook wel vermeld als Schauw, Schaut, Ho(o)g(h)e Schaut, Hoetschout, Schautsestraet) is een gehucht en een straat en gehucht in de uiterste noordwesthoek van de gemeente Deurne.


De herkomst van de naam Schouw zou verklaard kunnen worden als afgeleid van het woord -schoot-, een puntig uitspringende wat hoger gelegen hoek land in moerassig terrein.[1]

De vroegst bekende vermelding van de Schouw is van 1 maart 1325, toen de hertog Jan van Brabant de gemene gronden van Deurne uitgaf. Daarbij moesten nauwkeurig de grenzen van de gemeente worden aangegeven. Dat gebeurde, in een latere kopie van die akte, voor het gebied rond de Schouw als volgt:

... ende soo voirt den gerechten loop tot Paepevart[2] ende also voirt den gerechten loop tot den bruxken toe ende alsoo voirt den gerechten loop tot sp...fs sluijsen[3] toe, ende alsoo voirt den gerechten loop totter hoogerschout toe daer twee loopen van wateren vergaederen ende van daer alsoo voort op waert den gerechten loop tot den bruxken voor den Moolenhof daer die Heere van Doerne ook levert ...

Tegenwoordig loopt de Schouw, die dezelfde naam draagt als de aansluitende weg op Bakelse gebied, in Deurne dood op de weilanden. Tot diep in de vorige eeuw liep de Schouw door tot aan Klein Bruggen, toen nog de Raktseweg. De onverharde weg Koppelakker vormde destijds onderdeel van die verlengde Schouw.

In de periode dat de Peel grootschalig ontgonnen werd tussen 1860 en 1930 en er veel water door de Kaweise Loop en de Vlier werd afgevoerd, hadden de Molenhof en de Schouw veel wateroverlast. Met name de Schouw raakte daarbij soms helemaal geïsoleerd.

Rond 1810 werd de schouw nog uitsluitend door leden van de familie Croijmans, kinderen van Hendrik Cro(o)ijmans, bewoond (zij bijgaande kaart).

  • Op nummer 9 woonden de ongehuwd gebleven broer en zus Johannes Croijmans en Anna Maria Croijmans.
  • Op nummer 11 woonde Anna Maria de Vet, de weduwe van Jan Croijmans.
  • Op nummer 12 woonde Helena Croijmans, gehuwd met Dirk Roijackers.

Afbeeldingengallerij[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ton Spamer - Een karretje op den zandweg reed… Deurne toponiemen uit de periode 721 - 1900. Daar wordt ook een integrale opsomming gegeven van alle vermeldingen van de Schouw in allerlei spellingsvarianten in hun kontext door de eeuwen heen.
  2. Bedoeld is Papenvoirt/Papenvoord.
  3. Hiermee is de bedoeld Sproofssluis, de sluis van de proost van Wassenberg in Elskensweijer.