U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schuifelenberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Schuifelenberg in aanbouw. Foto collectie gemeente Deurne.
Schuifelenberg Deurne vanaf Martinetplein
De schuifelenberg, gezien vanaf de hoek van de Raadhuisstraat. Foto collectie gemeente Deurne.

De straatnaam Schuifelenberg werd in 1981 vastgesteld bij de realisering van de nieuwbouw in het gebied tussen de Stationsstraat, later het Dr. Anna Terruweplein en de Martinetstraat, later het Martinetplein, in Deurne.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

In 1938 werd de verbindingsweg tussen de Stationsstraat en de Schoolstraat (thans Martinetstraat) over de Schuivelenberg de naam Schuivelenbergstraat toegekend. Een jaar later kwam deze straatnaam alweer te vervallen toen die bij het vertrek van burgemeester Van Beek werd omgedoopt in Burgemeester van Beekstraat.

Bij de aanleg van de nieuwe verbindingsweg tussen de Stationsstraat en winkelcentrum De Martinet stelde B en W derhalve aan de relevante commissie voor om hiervoor de naam Schuivelenberg te kiezen. Het commissielid Frans van de Weijer vroeg zich af of Schuivelenberg wel de meest passende naam was in deze omgeving. Hij gaf aan dat, verwijzend naar de vroegere aanwezigheid van huize Petersburg, de naam "Petershof" of iets dergelijks hem meer aansprak. Daarnaast veronderstelde hij dat de voorgestelde naam was afgeleid van het werkwoord schuifelen hetgeen betekent zich licht schuivend voortbewegen dan wel voetje voor voetje verder gaan. De commissie schaarde zich achter die zienswijze en koos voor de straatnaam Schuifelenberg.

B en W nam deze straatnaam over in haar voorstel van 2 januari 1981 (nr. 5) en dat werd tijdens de openbare raadsvergadering van 13 januari 1981 vastgesteld

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Deze straat is een voetgangersgebied en bestaat uit bovenwoningen en winkels. De bebouwing aan de Schuifelenberg (deels) en aan de Raadhuisstraat werd uitgevoerd in de stijl van de Bossche School. Een belangrijk kenmerk van de Bossche School is de sobere vormgeving van de gebouwen. Er wordt vooral gebruikgemaakt van beton, baksteen en hout.

In 1973 werd winkelcentrum De Martinet gerealiseerd en in 1978 kwamen er al verzoeken door met name de middenstandsvereniging voor verbinding tussen de Martinetstraat en de Stationsstraat. Men wees op het in 1969 ontworpen centrumplan, een plan waartegen destijds zeer veel verzet kwam en dus in de ijskast belandde. Men sprak in die tijd over het winkelrondje Deurne.

Het pand aan de Stationsstraat 21 werd afgebroken voor de doorbraak naar winkelcentrum De Martinet.

Door de onzekerheid over de toekomst van de Martinet, het uitblijven van besluiten over het winkelgebied, besloot de ABN AMRO bank in 1999 niet te wachten op de nieuwbouw van De Martinet en verhuisde naar de Markt 10.