U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schuivelenberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schuivelenberg was een oud toponiem voor een veldje gelegen tussen de Schuivelenbergstraat, de huidige Burgemeester van Beekstraat, en de huidige (foutief gekozen) straatnaam Schuifelenberg (de hier gebruikte "f" moet eigenlijk een "v" zijn).


De vroegste vermelding van dit toponiem is van 24 mei 1594 toen sprake was van een akker, genaamd den Scheuffelberch.

Toen op 11 januari 1606 de broers Aert en Peter Thijssen de nalatenschap van hun overleden vader deelden kreeg Peter behalve een akker, genaamd de Heijecker ook een akker genaamd de Scheijffelberch en een akker genaamd de Duerencoop.

Op 14 februari 1808 verzocht Pieter Wijnants om registratie van de twee huizen aan de Schuijvelberg, die hij van zijn overleden vader Jan Wijnants had verkregen.

Op 27 december 1871 gaf dokter Passtoors aan het gemeentebestuur te kennen dat de achttienjarige Johannes van Wetten, zoon van Francis van Wetten op den Schuivelberg leed aan roodvonk. Op 2 januari 1892 bezweek hij aan die besmettelijke ziekte.

Het toponiem Schuivelberg werd in de periode 1884-1903 ook gebruikt als adresaanduiding voor de huisnummers A.310 tot en met A.322.

Op 28 maart 1890 besloot de gemeenteraad van Deurne om het binnenweggetje aan te kopen dat liep langs het huis van Frans Rooijackers van de Schuivelenberg naar de Lage Kerk. Er werd daarvoor een stuk weiland van 184 m², een gedeelte van kadastrale sectie J 1089, aangekocht voor 27,60 gulden een gedeelte van kadastrale sectie J 1406, zijnde een perceel hei (in het centrum van de huidige dorpskern!) ter groote van 735 m² aangekocht voor 16 gulden.

Op 12 augustus 1938 stelde B en W aan de gemeenteraad voor om de verbindingsstraat tussen de Stationsstraat en de Schoolstraat Schuivelenberg te noemen. Op 26 september koos de raad voor de naam Schuivelenbergstraat.