Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Schutsboom (straat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In de huizenblokken aan de rechterkant woonden Johan Janssen, Janus de Wit, Marinus vd Berkmortel, Nard Honings en Nol Arts. (foto beschikbaar gesteld door fam. Kusters-van Helmond)
De schutsboom stond vroeger ongeveer op de plaats vanwaar deze foto gemaakt is.
Op een van de huizen in de Schutsboom staat op het dak deze windvaan die verwijst naar de straatnaam.
Een oud straatnaambordje tref je nog aan op de Schutsboom.

De Schutsboom was voor de aanleg van de spoorlijn de verbingingsstraat van het centrum van Deurne met de Grote Bottel.

Vroegste vermelding[bewerken]

De vroegste vermelding van de Deurnese Schutsboom dateert van 1600. In dat jaar verkocht Jan Goossens een huis met bijhorende landerijen, gelegen aan de Schutsboom, aan Silvester Wilbort Schenckels.

Naamsverklaring[bewerken]

Waarschijnlijk heeft de Schutsboom zijn naam te danken aan het eeuwenoud gebruik van het gilde om er het jaarlijkse vogelschieten te houden. Het huis met daarop een schutter als windvaan markeert de plek waar vroeger de schutsboom stond.

Dennenbos[bewerken]

In 1789 legde de gemeente een dennenbos van bijna anderhalve hectare aan nabij de Schutsboom. In 1811 was het totale bosareaal van de gemeente Deurne niet meer dan ruim vijf en een halve hectare.

Bewoning[bewerken]

Het aantal huizen aan de Schutsboom was rond 1880 nog op de vingers van één hand te tellen. Op de scheidslijn van de toenmalige akkers en de hei hadden zich van lieverlee wat arme wevers gevestigd die door het verbouwen van wat groenten in hun hof de schamele kost voor hun dikwijls grote gezinnen probeerden te verdienen. Een van de vroegste bewoners van de Schutboom was Carel Nentweg (1775-1821), de zoon van de Deurnese chirurgijn Jan Cornelis Nentweg, die er in een eenvoudig huisje als wever de kost verdiende. De moeder van Carel Nentweg heette Adeline Feijll en was door de gemeente Deurne aangesteld als vroedvrouw met een jaarsalaris van 50 gulden. Zij naaste buurman was Jan van Vosselen, die in 1819 van Joseph Verspaget voor 100 gulden een kort daarvoor gebouwd huisje had gekocht. Dat de grond rond de Schutsboom vroeger niet al te vruchtbaar was bleek onder meer toen in 1864 de wever Johannes Knapen er een stukje heidegrond van de gemeente vroeg om er een huisje op te bouwen. Nadat de wethouder had opgemerkt dat het “perceeltje zeer slechte grond is en niet voor ontginning geschikt en ook niet groot genoeg voor een ambachtsman om de nodige levensmiddelen op te bouwen“ werd zijn verzoek afgewezen.

Rond 1920 werden er veel nieuwe huizen in de Schutsboom gebouwd maar ‘n halve eeuw geleden was deze weg nog steeds niet verhard. Er waren verschillende ambachtelijke bedrijven aan de Schutsboom. Zo vestigde er zich in 1927 Jan van Helmond met zijn schoenmakerij. De kuiperij van Johannes van Hoek, die vijf jaar later naar de Kerkstraat 8 verhuisde, startte er in 1930. En vooral niet te vergeten de groentewinkel van Berkers vooraan op de Schutsboom. Een bijzonder kras echtpaar op de Schutsboom vormde het koppel Nard Honings en Hendrina Martens (1867-1954). Toen zij in 1954 stierf had het paar meer dan 62 huwelijksjaren achter de rug. Een speciale dag was maandag 22 september 1947, toen Jan van Helmond de geboorte van zijn tiende kind Gonny ging aangeven. Ze bleek de 15.000ste inwoner van Deurne te zijn. Burgemeester Roefs zorgde persoonlijk voor de inschrijving in het geboorteregister en de gelukkige vader werd verblijd met een spaarbankboekje met 100 gulden. Dankzij het feit dat Van Helmond bij aankomst op het gemeentehuis in eerste instantie zijn trouwboekje was vergeten en daarvoor terug naar huis moest was hij de gelukkige, anders zou het gunstige lot aan een ander zijn toegevallen.

Huisnummering 1953[bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Berkers, Eimericus & Martinus B.78 Schutsboom 4
Janssen, Johannes P. B.79 Schutsboom 8
Wit,de Christianus G.A. B.80 Schutsboom 10
Ketelaar, Andreas L. B.81 Schutsboom 12
Honings, Leonard B.82 Schutsboom 14
Nelemans, Christianus B.83 Schutsboom 16
Helmond,van Adrianus B.84 Schutsboom 20
Bremer, Johannes Schutsboom 30
Heesmans, Paulus A.M. B.86 Schutsboom 34
Pluim, Wilhelmus J. Schutsboom 32
Vogels, Antonius B.87 Schutsboom 36
Berkers, Justinus H. Schutsboom 36
Moors, Petrus B.88 Schutsboom 38
Kerkhof,van de Antonius B.89 Schutsboom 40
Martens, Pieter B.89a Schutsboom 44
Berkers, Johannes B.89b Schutsboom 50
Kelderman, Willem H. B.89c Schutsboom 46
Kuijpers, Wilhelmus B.96 Schutsboom 35
Sauvé, Antonie B.87 Schutsboom 27
Bies, Peter B.97a Schutsboom 19
Martens, Martinus B.98 Schutsboom 15
Manders, Hendrikus B.99 Schutsboom 13
Driessen, Andreas &Johan B.100 Schutsboom 11
Keunen, Johannes B.101 Schutsboom 9
Rooijmans-de Jong Antonius B.104 Schutsboom 5

Literatuur[bewerken]

Pieter Koolen – "Schutsboom" - afl. 21 in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne van 3 januari 2008

Bezig met het laden van de kaart...