Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Seinhuis bij kilometerpaal 28.796

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Gjtokkel (overleg | bijdragen) op 29 sep 2019 om 08:47 (Tekst vervangen - "#display_point" door "#display_map")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het "Seinhuis I" aan de Tramstraat. Voor meer info over de foto klik op het icoon rechts
Foto: spoorfotograaf J.G.C. (Kees) van de Meene.

Het Seinhuis bij kilometerpaal 28.796 was een zogenaamd "Seinhuis I" aan de spoorweg Eindhoven-Venlo en bevond zich tussen de eveneens verdwenen spoorwegovergang LeembaanTramstraat en de "Liesselse overweg".


Het "seinhuis”, in de volksmond ook wel een "wisselhuis" genoemd, stond ter hoogte van de Tramstraat, om precies te zijn nabij de T-kruising met de Derpsestraat. Het seinhuis was voorheen een "seinhuis A", bij kilometerpaal 28.796, het seinhuis werd in 1913-1914 overgebracht vanuit Westervoort en is aanvankelijk geplaatst bij kilometerpaal 29.020, dus nabij de Liesselse overweg. In 1926 is het seinhuis om nog onbekende redenen verplaatst naar kilometerpaal 28.796, de plaats van de foto. Nieuwbouw op die plaats is ook een mogelijkheid maar qua architectuur lijkt het op het oude "seinhuis I".

Ook in die buurt lag de kruising van de Tramlijn Deurne-Roermond met de spoorweg. De dienstdoende wachter bediende aan de oostkant van het station de wissels van en naar het rangeerterrein, de slagbomen van de beide overwegen, de seinen en ontstak bij het invallen van de duisternis ook de seinlampen.

Petrus Hendricus Meulendijks (1914-2002), jarenlang woonachtig in Wachtpost 23A, vervulde in die periode op dit seinhuis zijn functie. Nadat Antonius Kortooms (1892-1955) tijdens werkzaamheden aan de spoorweg een oog had verloren werd dit seinhuis ook zijn werkdomein. Ook Seinhuiswachter Francis Hermans (1886-1963) vervulde hier zijn diensten.

Op de Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien hoe dit seinhuis gesitueerd was ten opzichte van de andere wachtposten en objecten die langs de spoorlijn in de gemeente Deurne aanwezig waren.

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...