U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Gerardus Majellaparochie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Digitaal Krantenarchief Deurne (overleg | bijdragen) op 6 jun 2024 om 17:35
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op zondag 15 juni 1958 vierde pastoor Van de Ven zijn 25-jarig priesterjubileum. Voor meer info klik op het icoon rechts

De Sint-Gerardus Majellaparochie in de Walsberg, oorspronkelijk opgericht als parochie in de Wasberg, werd door de eerwaarde heer M.C. van de Ven nadat deze medio september 1947 daartoe opdracht kreeg van de bisschop van Den Bosch.


Tot dan toe was er al vanaf 1935 een rectoraatskerk die bediend werd door de geestelijkheid van Deurne. De eerste kapelaan die in de Wasberg werkte was kapelaan Van Kemenade. De Gerarduskerk had tot ver buiten Deurne bekendheid gekregen vanwege het jaarlijkse ziekentriduüm dat daar vanaf 1937 gehouden werd.

In 1947 ging men er van uit dat de Gerarduskerk voorlopig als parochiekerk dienst zou doen. Het was ooit de bedoeling om een grotere kerk te bouwen maar dat plan is nooit tot ontwikkeling gekomen.

Op maandag 15 december 1947 werd de heer M.C. van de Ven feestelijk ingehaald in de Wasberg en als eerste pastoor van de vierde parochie van Deurne, Sint-Gerardus Majellaparochie genaamd, geïnstalleerd. Om 14.00 uur werd hij afgehaald bij de pastorie aan de Kerkstraat in Deurne met muziek en herauten te paard, de Koninklijke Harmonie Deurne voorop en dan enkele rijtuigen met bruidjes en genodigden en achter in de stoet de nieuwe pastoor in een open landauer met deken Van Hout en de pastoors van Deurne en Zeilberg.

Aan de grens van de parochie werd het woord gevoerd door de burgemeester Roefs. In de kerk werd de installatie verricht door deken Van Hout met assistentie van de pastoors van Deurne en Zeilberg.

Totdat hij in april 1948 een woning kreeg in de Wasberg deed de pastoor zijn werk vanuit de pastorie in Deurne]]. Op 19 april 1948 werd de pastoor vanuit de pastorie aan de Kerkstraat door een deputatie uit de Wasberg per "kroonkar" naar de Wasberg gereden. In 1975 ging pastoor Van de Ven met emeritaat en verhuisde hij naar huize de Nieuwe Erve in Liessel. Hij werd opgevolgd door pastoor Hein Tops.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Parochie “De Walsberg” ?”, Het Licht van zaterdag 20 september 1947, voorpagina nieuws
  • Nieuwe parochie “Walsberg””, installatie Pastoor M. v. d. Ven, Het Licht van zaterdag 13 december 1947, voorpagina nieuws
  • De Wasberg” Deurnes achtste parochie”, pastoor M. C. van de Ven feestelijk ingehaald, Het Licht van zaterdag 20 december 1947, voorpagina nieuws
  • Wasbergs’ Pastoor deed zijn intrek”, Het Licht van zaterdag 24 april 1948, voorpagina nieuws
  • "De Walsberg 12 ½ jaar parochie”, “en de Zeereerw. Heer v.d. Ven 12 ½ jaar pastoor” Voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 11 juni 1960.