DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne
Raboclubsupport.png

Sint-Willibrordspelers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Bij gelegenheid van de wijding van het vaandel in 1927, Deze foto verscheen ook in de Katholieke Illustratie van 9 maart 1927. Foto collectie Oudheidkamer
=Noud Ketelaars=Jan van Hoek=Jan Berkers=kapelaan Claassen=Wim Martens=Albert van de Weijer=Jantje Houts=Toon Verstraten=Jan Verbakel=Frans Maas=Sjors Verbakel=Caspar Peerbooms=Piet van Dijk=Willemke Goossens=Tinus van de Heuvel=Harrie van der Burgt=Naud Hendriks=Janus Timmers=Sjef Guffens=Jan Lutters=Louis Berkers=Marinus van Bree=Toon van Deursen=Tinus van Bree
De Sint-Willibrordspelers bij hun 1e lustrum in 1930. Foto: colletie gemeente Deurne
Foto: collectie Wim Verhoeven
1=Harrie Sauvé2=Jean Janssen3=Mia van Dijk4= Nol van Heugten5=Harrie Steeghs6=Willy Knijnenburg7= Harrie Martens8= Willie Berkers9= Gerrit Kivits10= Jan Martens11= Tineke Joosten12= Jan van Hoek13= Nico van Rixel14= Riek van de Kerkhof15= Jac Keijzers
Ga met de muis over de foto voor de namen. Doorklikken voor meer details van de persoon. Foto: collectie Oudheidkamer

De Sint-Willibrordspelers was een in 1925 opgericht toneelgezelschap in Deurne.


Deze groep bestond oorspronkelijk alleen uit mannelijke spelers. De vrouw op de planken was toen nog taboe in Deurne. Tot aan de Tweede Wereldoorlog moesten man en vrouw de voorstellingen ook gescheiden bezoeken. Voor de vrouwen werd op zondagmiddag gespeeld en voor de mannen op zondagavond.

De Sint-Willibrordspelers moesten tijdens de oorlog tengevolge van de bepalingen van de Duitse “Cultuurkamer” enkele jaren van gedwongen non-activiteit doormaken. Op vrijdag 13 april 1945 meldde de Deurnesche Courant dat de toneelvereniging weer actief geworden was. De toneelvereniging had al een tweetal stukken in studie genomen. Aangezien het Parochiehuis Rust Roest nog niet beschikbaar was vonden de repetities van het drama “Haat” en het blijspel “Jaap heeft een reuze idee” in een particulier lokaaltje plaats.

Naar verluid maakten toen zelfs enkele vrouwelijke leden deel uit van de vereniging en kon men na de bevrijding voor het eerst spelen met gemengde bezetting.

Tijdens de jaarvergadering van zaterdag 23 februari 1946 was het voornaamste punt de verkiezing van een nieuw bestuur. Gekozen werden Harrie Sauvé, voorzitter: Jan van Hoek, vice-voorzitter: Jo Wasser, secretaris: J. Janssen penningmeester en Nico van Rixel commissaris.

Lid van dit toneelgezelschap waren onder andere:

Jaar Stuk Auteur Regie
1930 De Glorie van Zwingendam J. Grosveld
1933 Johan als Rentenier
1941 Vaders wensch Boere Jac. Keijsers
1941 't Pastoorke en de arme man Jac. Ballings Jac. Keijsers
1941 'n Gehavend Nest Jac. Keijsers Jac. Keijsers
1945 De Rainbow-Express ? ?
1946 Gevangenis (drama) Joseph Velter
1947 Blank en Zwart
1947 Kinderen van ons Volk Kees Spierings
en Cor Hermus[1]
1948 Mr. Geraert Jacobs [2] Piet Vermeltfoort (Venray) Jac Keijsers
1950 Een Midzomernachtsdroom William Shakespeare Jac. Keijsers
1953 Piet Vink


Referenties
  1. Op de boeken "Kinderen van ons volk" en "De Schoone Voleinding" door Antoon Coolen
  2. In samenwerking met Toneelvereniging Onze Vrije Uren