U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Willibrordusparochie (Deurne)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De getoonde kazuifels.
Foto : collectie Cis Goossens-de Vet.

De Sint-Willibrordusparochie (Deurne), ook wel aangeduid als Oude Parochie, is de oudste parochie van de huidige gemeente Deurne. De parochie is door splitsingen en fusies meerdere malen van omvang en naam veranderd.


Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De parochie ontstond in de middeleeuwen rond de Sint-Willibrorduskerk. In 1648 werd de parochie officieel opgeheven als gevolg van de reformatie; Deurne werd een statie.

De oude parochie leverde ook de rectoren voor de Sint-Hubertuskapel in Liessel en de rectoren voor het kerkdorp Helenaveen.

Met het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 werden ook de parochies heropgericht. Met name in de 19e en 20e eeuw werd het grondgebied van de oude parochie snel kleiner door de afsplitsing van respectievelijk Liessel (incl. Neerkant en Helenaveen; 1851), Zeilberg (1914), Sint-Jozefparochie, Walsberg en de Heilige Geestparochie. Nadat de laatste vier parochies op 1 januari 2007 weer werden samengevoegd met de Oude Parochie, werd de nieuwe Parochie van de Heilige Willibrord gecreëerd. Op 1 januari 2015 ontstond als diens opvolger de Parochie Heilige Willibrord Deurne.

Misgewaden[bewerken | brontekst bewerken]

Eind mei 2014 verklaarde pastoor Janssen van de parochie van de Heilige Willibrord dat de op de foto getoonde kazuifels niet tot de verzameling misgewaden van de parochie behoren.

Tegelijkertijd wees hij heemkundekring H.N. Ouwerling op een artikel in het feestnummer van "Rust Roest" van 15 juni 1939, geschreven bij gelegenheid van het 50-jarig priesterfeest (1889-1939) van pastoor Roes, waar op bladzijde 25 onder het hoofdstuk "Missie- en Ziekentriduüm" gewag gemaakt wordt van het feit dat er in de oude parochie een zogenaamde "Missiekrans"[1] bestond. In dit hoofdstuk staat beschreven dat deze missiekrans in de loop der tijd honderden kazuifels voor de missie gemaakt heeft.

Derhalve is het redelijk te veronderstellen dat leden van die missiekrans op de foto een aantal geproduceerde misgewaden showen voor de Sint-Annaschool aan de Visser en op de foto vast willen leggen alvorens die gewaden aan de missiepater uiterst rechts over te dragen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gedoeld wordt op een zogenaamde "missienaaikrans" waar onder andere kazuifels, tafel- en altaarkleden genaaid en geborduurd werden.