U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Inhoud: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 18: Regel 18:
                       Portalenoverzicht
                       Portalenoverzicht
-------------------------------------------------------------->
-------------------------------------------------------------->
   |1= Fotoarchief
   |1= Quiz
   |2= Cultuur
   |2= Cultuur
   |3= Mens & Maatschappij, Religie
   |3= Mens & Maatschappij, Religie

Versie van 30 mrt 2020 20:01


DeurneWiki

de historische encyclopedie voor de gemeente Deurne

LEESMIJ EERST
Hulp en contact

DeurneWiki telt op dit moment 15.766 artikelen, 60.292 afbeeldingen en 818 geregistreerde gebruikers.
 
 
Icoon

Nieuwste DeurneWiki Pagina's en willekeurig plaatje

nieuwste pagina's:
  1. Veenbedrijf der gemeente Deurne
  2. Anna Verhagen (1768-1836)
  3. Gerardus Beijers (1758-1828)
  4. Elisabeth Nelemans (1878-1963)
  5. Antonius Aldenzee (1875-1949)
Willekeurige afbeelding:

Foto 30.023 - Wagons met pakken turfstrooisel op het fabrieksterrein van het Gemeentelijk Veenbedrijf. De omgeving werd ook wel De Halte genoemd. Het turfstrooisel werd doorgaans per trein vervoerd.
 
 
Icoon

Uitgelicht

Zelf informatie aan DeurneWiki toevoegen of corrigeren?

Wist u dat iedereen (ook u) artikelen kan aanpassen of aanmaken in DeurneWiki? Doet u dat vooral ook zodat DeurneWiki nog rijker wordt aan informatie. Klik op "bewerken" bovenaan de pagina om een pagina aan te vullen of te corrigeren.
Vind u de codes of opmaak nog lastig? Zie dan de minicursus DeurneWiki voor beginners
Lees Hulp en contact om meer te weten over het beleid en hoe pagina's aan te passen. Kijk ook eens op de helppagina!

Zoeken in het fotoarchief in DeurneWiki

U kunt het fotoarchief door middel van een zoekterm (alleen hele woorden) doorzoeken. Door in het scherm Speciaal Zoeken de zoekterm in te vullen en op Foto's te klikken (NIET op Zoeken dus).

De schoenendoos van oma

De schoenendoos van oma is vaak een onuitputtelijk bron van informatie. Grootmoeder stopte daar van alles in: ansichtkaarten, krantenknipsels, jubileumboekjes en de oude (vergeelde) foto’s van toen. Laat ze niet verloren gaan, breng ze NIET naar de stort maar naar het heemhuis svp!
 
 
Icoon

Wie wat waar?

Bestand:09.894.jpg

Foto 09.894 - Een (nog) onbekend dansorkest in december 1967.

Vlnr: NN, neef van Willy Bijsterveld, NN, zangeres Sandra, NN, en NN.


Indien u meer kunt vertellen over de foto(’s) in de rubriek Wie wat waar dan vragen wij u vriendelijk, onder vermelding van het relevante fotonummer, contact op te nemen met Hans of Anneke van Hoek e-mail: hoek300@ziggo.nl.
 
 
Icoon

Oude filmverslagen over Deurne

Heeft u nog oude filmbeelden over Deurne of haar kerkdorpen? Heemkundekring H.N. Ouwerling wil graag een (digitaal) kopie ervan in haar filmarchief opnemen en eventueel gebruiken voor DeurneWiki en andere publicaties.

Korte videoverslagen kunt u laten uploaden naar het YouTube kanaal van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling. Contact opnemen met leden van de werkgroep Beeld en Geluid kan via info@heemkundekringdeurne.nl.
 
 
Icoon

Een historisch feitje

Een Duits-Deurnese boef

De 42-jarige Jan Eijgelaer, ook genoemd Randeveger, was in Creijnstadt Bohemen geboren. Hij trouwde 1720 in Deurne met Anneke Nooijen. Deze Anneke werd bij dit huwelijk jongedochter genoemd, maar had al vier voorechtelijke kinderen. Drie waren verwekt door Everardus Munsters en een kind door Mathias Princen. Of onze Randeveger lief is geweest voor zijn vrouw is niet bekend, maar hij was wel erg stout naar anderen mensen. Dit kun je lezen in onderstaand verhaaltje.

Eerste boevenstreek:

Soldaat Christiaan Poliger van de blauwe garde zat een keertje bij onze Duits-Deurnese boef lekker jenever te drinken. Na enige borreltjes kwam het tot een ruzie. Onze boef sloeg zijn gast bont en blauw. Jan maakte Cristiaan uit voor “kalvevilder” en gaf hem een oorvijg waardoor hij in een moespot viel.

Tweede boevenstreek

Claas Goorts, een 16-jarige jongen, was onderweg van Budel naar Asten. Onder de gemeente Someren werd hij aangevallen door onze boef. De boef zat verstopt in een sloot en sprong plotseling op hem af met een mes in de hand. Hij dreigde met “sa geeft uw gelt aff”. Toen Claas zei dat hij geen geld had sneed onze boef met zijn mes over diens linker arm en maakte een puinhoop van zijn kleren. Vervolgens trok hij Claas met de haren op de grond en dreigde met een pistool. Hij haalde al dreigende met een pistool diverse munten uit zijn kleren. Claas smeekte hem te laten leven. Jan Randveger werd voor deze beroving vastgezet bij de president-schepen Dierck van Driel in Someren. Johannes Huijs, chirurgijn te Someren, kwam op een morgen bij de president-schepen aldaar. Onze boef riep toen tegen hen: “Ick sal op U en president vreken ende de geheele gemeente van Someren sal het moeten besnieten’

Derde boevenstreek

Gijsbert Peters Hoefnagels uit Bakel, die bij zijn schoonvader woonde, vertelde de rechter dat onze boef daar een slijpsteen had gestolen.

Vierde boevenstreek

Jan Willems, wonende op Brugge te Deurne, gaf aan dat de boef bij hem een schaap had gestolen. Cornelis Hikspoor en Matteus Teunis zagen dat dit schaap door hem en zijn vrouw Anneke Nooijen was geslacht. Ze zagen in huis de kop en de darmen van het schaap liggen en de rest van het schaap stond in een pot te koken.

Op 20 oktober 1727 werd in Den Bosch de doodstraf over hem uitgesproken.

Voor zijn ophanging werd hij ook nog gemarteld.
 
 
Icoon

Colofon

DeurneWiki

  • DeurneWiki is een digitale historische encyclopedie over de gemeente Deurne.
  • DeurneWiki is een publicatie van heemkundekring H.N. Ouwerling.
  • Technisch gerealiseerd december 2009 door Joost de Haan.
  • Is gebaseerd op database webapplicatie MediaWiki 1.39.6.
  • Is gelanceerd op internet op 11 april 2010.
  • Beheer en coördinatie:
    • Leden van de werkgroep Beeld en Geluid van heemkundekring H.N. Ouwerling schrijven, redigeren, plaatsen foto’s en updaten de teksten in de database en instrueren personen die aan deze activiteit deel willen nemen.
    • Technische beheer, opleidingen, training en advies: Joost de Haan
    • Duurzame digitale opslag, VPS: YourHosting

Contact

Algemeen

DeurneWiki huldigt het principe dat iedereen, waar ook ter wereld, alles en altijd kan wijzigen. Mogen bijdragen aan DeurneWiki is geen recht, maar een voorrecht. Wie dit voorrecht misbruikt kan geblokkeerd worden.

Disclaimer

Ofschoon alle teksten en afbeeldingen zorgvuldig gecontroleerd worden neemt het bestuur van heemkundekring H.N. Ouwerling geen verantwoording voor eventuele fouten, onvolledigheden of schending van auteursrechten in DeurneWiki. Zodra blijkt dat auteursrechten aantoonbaar geschonden zijn zal het betreffende stuk door de beheerders verwijderd of aangepast worden.

We doen ook ons uiterste best van alle betrokkenen toestemming te verkrijgen voor publicatie van gegevens over nog levende personen. Staan uw gegevens op deze website en hebt u daar bezwaar tegen, dan horen wij dat graag en zullen wij deze zonder navraag naar redenen verwijderen.
Quiz icon.png

Quiz van de dag
Sjabloon:Quiz-20240419

Kcoloreditnl.png

Cultuur

Mens en Maatschappij
Mens en Maatschappij
Geschiedenis, Landen & Volken, Taal

Geschiedenis

Persoon

Persoon

P geography.png

Geografie