U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Slagerij Bouwmans (Zeilberg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 28 feb 2021 om 19:13
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voorgevel van slagerij Bouwmans.
foto Ton Hartjens, collectie Peter van Kinderen

Slagerij Bouwmans in Zeilberg werd gegrondvest door mandenmaker, venter, koopman en winkelier Johannes Bouwmans (1883-1956).


De oprichter van het bedrijf, Johannes (Hanneske) Bouwmans, startte in 1913 een kleine slagerij annex kruidenierszaak in Zeilberg. De winkel werd in de eerste jaren in hoofdzaak gerund door zijn echtgenote. Hanneske Bouwmans werkte in die tijd nog in Duitsland waar hij bij fabrieken een soort kraam had waar hij koffie en aanverwante zaken zoals kleding etc. verkocht aan fabrieksarbeiders. Vanaf 1917 ging hij zich helemaal op zijn bedrijf in Zeilberg richten.

Van de dertien kinderen uit zijn gezin gingen er vier het slagersvak in. Zoon Franz, in de volksmond ook wel Pruiske Bouwmans genoemd, had in Sint-Jozefparochie een eigen slagerij.

In 1954 nam Theo Bouwmans de slachterij van zijn vader over. Piet, Grard en Stien vormden de tweede generatie van die andere zaak die uitgroeide tot een supermarkt. Theo kreeg drie kinderen, waarvan niemand het slagersvak in wilde. In 1984 nam Henk Bouwmans, zoon van Grard, de slagerij over. Hij werkte aanvankelijk bij Franz in de Sint-Jozefparochie, maar omdat bij Theo een knecht ziek was geworden schoot Henk te hulp en is er gebleven.

Tegenwoordig is slagerij Bouwmans uitgegroeid tot een moderne slagerij op het adres Zeilbergsestraat 50, die niet alleen vleeswaren levert in de gemeente Deurne maar ook ver daarbuiten. Samen met zijn vrouw Petra vormt Henk Bouwmans nog altijd de derde generatie in het bedrijf.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 12 oktober 2013 ontving de slagerij uit handen van burgemeester Mak het "predicaat Hofleverancier".

Bronnen, noten en/of referenties