U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sociëteit Walhalla

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Interieur Walhalla, maart 1979.
Foto: collectie Ton Hartjens

Sociëteit Walhalla is een op 19 oktober 1964 opgerichte jongerensociëteit, gehuisvest in de ruïne van het Groot Kasteel in Deurne.


Het initiatief voor deze sociëteit lag bij een groep jongeren zelf, en daarin verschilt ze duidelijk van “gewone” jongerencentra die vaak een gemeentelijke of sociaal-culturele oorsprong kennen. De sociëteit kent aldus een verenigingsstructuur met leden en een door de leden jaarlijks gekozen bestuur. Ook weet de sociëteit zichzelf te bedruipen en is het voor haar activiteiten geheel onafhankelijk van gemeentelijke subsidies. Statutair heeft de vereniging het doel om jongeren de mogelijkheid te geven elkaar te ontmoeten en van daaruit gezamenlijk activiteiten te ondernemen. De ontmoetingsfunctie is veruit de belangrijkste functie van de sociëteit en hiervoor beschikt zij sinds 1966 over haar eigen ruimte in de ruïne van het Groot Kasteel.

Het Walhalla werkt volgens het principe van jongeren-voor-jongeren en draait op vrijwilligers, die op hun beurt weer lid zijn van de sociëteit. Vele vrijwilligers zijn actief in een van de commissies van de vereniging waarvan de zogenaamde bargroep het belangrijkste is. In wisselende samenstelling zijn er zo’n 40 mensen als barvrijwilliger betrokken bij de sociëteit. Naast de weekende is het Walhalla ook geopend tijdens speciale evenementen zoals belangrijke voetbalwedstrijden, Koninginnedag enzovoort. Tijdens de Kerstvakantie vinden er traditioneel gedurende de hele week activiteiten plaats.

Belangrijke activiteiten zijn themafeesten, een voetbaltoernooi, carnaval, het kerstontbijt, en dartwedstrijden. Jaarlijks hoogtepunt zijn de Walhalla Zomerfeesten, een driedaags festival dat meestal in het derde weekend van juli plaatsvindt. In totaal honderd vrijwilligers zijn betrokken bij de organisatie van dit evenement waarop in de loop der tijd een keur aan bekende artiesten acte de présence heeft gegeven. In 2009 vond de 35e editie van de Walhalla Zomerfeesten plaats, waarmee het een van de oudste en langstlopende festivals van Nederland is.

In haar geschiedenis moest de vereniging vaak moeten vechten voor haar plek in de ruïne van het Groot Kasteel. De sociëteit investeerde in de loop der tijd veel in haar ontmoetingsruimte, onder andere via grootschalige verbouwingen van het interieur, de laatste in 2000. Vanuit de gemeente werden er op gezette tijden plannen ontwikkeld om de kasteelruïne om te vormen tot een toeristische trekpleister. Ideeën varieerden van een museum tot een theater en een bierbrouwerij, waarbij geen plaats was voor de jongeren en het Walhalla in haar voortbestaan aangetast zou worden. In 2006 kwam er een geheel vernieuwde toileteenheid, waaraan Walhalla een flinke financiële bijdrage leverde.

Bij de oprichting in 1964 bestond het bestuur uit:

  • Johannes C.H.M. Pardoel, voorzitter
  • Huberta A.M.T. Fransen, secretaris
  • Wilhelmina C.M.M. van de Ven, penningmeester
  • Antonius P.T.H. Fransen, vice-voorzitter
  • Petrus J.B. Bertrams, vice-secretaris

De oprichting van de vereniging werd bij Koninklijk Besluit van 4 juli 1966 goedgekeurd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]