Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Spaanse griep

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grafmonument op het kerkhof van Vlierden van de zusjes Anna en Wilhelmina Thijssen, beide gelijktijdig slachtoffer van de Spaanse griep. (foll. coll. Van Lierop-Verberne)
Drie dodelijke slachtoffers van de Spaanse griep in een gezin binnen een week

De Spaanse griep van 1917-1918 heeft ook in de gemeente Deurne veel slachtoffers gemaakt.


Het hoogtepunt van de Spaanse griep viel in Deurne in de periode november 1918 t/m april 1919. Schommelde het gemiddelde aantal overlijdens in de tien maanden, voorafgaande aan en volgende op deze griepperiode rond de tien, de cijfers voor de griepperiode zijn:

Er mag dus gesteld worden dat er in de gemeente Deurne en Liessel zo'n 45 dodelijke slachtoffers door de Spaanse griep vielen. In de gemeente Vlierden overleden in november 1918 twaalf personen, dat is 2 % van de totale bevolking.

Een van de zwaarst getroffen gezinnen was dat van de weduwnaar Antonius Smits op de Schans in Neerkant. Binnen een week stierven zijn drie oudste kinderen, 21, 16 en 15 jaar oud. Begin november 1918 waren de scholen in Deurne en Vlierden in verband met de griep al gesloten. De heer Van Loon in de Stationslaan, een van de weinige of misschien wel de enige autobezitter van Deurne, stelde zijn auto in verband met de ziekte ter beschikking van de gemeenten Deurne, Vlierden en Someren. De kosten daarvoor nam hij genereus op zich, “exclusief een goede fooi voor de chauffeur”.

Op 16 december 1918 gingen de scholen weer open en beschouwde men de ziekte als geweken. Het hogere sterftecijfer in de daarop volgende maanden geeft een ander beeld. Mogelijk hangt dit samen met de toen heersende voedselschaarste in verband met de juist beëindigde Eerste Wereldoorlog was en vielen laten nog slachtoffers wegens algehele verzwakking. Veelzeggend is in dit verband een aantekening van de burgemeester bij een rantsoentoewijzing aan een drietal gezinnen: Aangezien deze gezinnen wegens ziekte gezinsleden zonder wittebrood niet kunnen zijn, vertrouw ik dat daartegen uwerzijds geen bezwaar zal bestaan.

Maand Overledenen
november 1918 26
december 1918 19
januari 1919 9
februari 1919 16
maart 1919 20
april 1919 16