DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 24 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Sporen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sporen is de naam van een educatief project van heemkundekring H.N. Ouwerling, gesponsord door "Schatten van Brabant", waarmee scholieren van het lager en middelbaar onderwijs in Deurne in aanraking gebracht worden met de cultuurhistorie van hun eigen woonomgeving.

Artikelen in het kader van Sporen op DeurneWiki-[bewerken | brontekst bewerken]

Klik op de categorie:Sporen voor een overzicht van alle artikelen, die tot nu toe binnen dit project in DeurneWiki verschenen. Het eerste artikel werd geplaatst op vrijdag 1 juli 2011.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het project is zo opgezet dat de jongelui door eigen onderzoek kennis maken met het plaatselijke verleden. Zij krijgen een lesbrief mee, waarin een aantal opdrachten staan. Dat leidt ertoe dat iedere jonge onderzoeker het leven beschrijft van een persoon die zo'n honderd jaar geleden geboren is en die op een of andere wijze een directe relatie heeft met zijn of haar woonadres of de onmiddellijke woonomgeving.

De bedoeling is dat door het speurwerk naar de benodigde gegevens de jonge onderzoeker spelenderwijze kennis maakt met de vroegere leef-, woon- en werkcultuur. Bij hun speurwerk kunnen ze voor hulp ook terugvallen op de werkgroep Genealogie van de heemkundekring.
Essentieel onderdeel van het project is de verzameling van informatie middels een of meer interviews met nabestaanden of vroegere kennissen, waardoor de interactie tussen jong en oud bevorderd wordt.

Twee belangrijke neveneffecten van het project zijn:

  • De jonge onderzoeker maakt kennis met de methode om in het algemeen stamboomonderzoek aan te pakken en wordt mogelijk daardoor aangemoedigd om ook zijn of haar eigen familieverleden te gaan onderzoeken.
  • De jonge onderzoeker leert actief deelnemen aan DeurneWiki en in het algemeen aan wiki-databases zoals Wikipedia.

Proefperiode[bewerken | brontekst bewerken]

Het project draait in 2011 proef met de leerlingen van groep 8 van de basisscholen De Bron en Sint-Willibrordus en met de Havo-4-leerlingen van het Peellandcollege. Afhankelijk van de uitkomsten van deze proef wordt het project later, als de scholen dat wensen, ook geïntroduceerd bij leerlingen van andere Deurnese scholen.

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

De resultaten van het onderzoek publiceren de leerlingen in DeurneWiki. Omdat iedere publicatie binnen dit project de categorie: Sporen meekrijgt is steeds na te gaan welke bijdragen aan DeurneWiki door het project geïnitieerd zijn. Middels de knop geschiedenis zijn ook per artikel alle wijzigen in de loop van de tijd na te gaan.
Voor de leerlingen van 4 Havo wordt het ingeleverde werkstuk door de klasbegeleider tevens beoordeeld op structuur en inhoud qua taal en schrijfstijl. Het resultaat telt daar mee bij het eindexamencijfer.

Publiciteit[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het Weekblad voor Deurne van 20 januari 2011 (op pagina 3) en in de uitgave van 19 mei 2011 (op pagina 5) werd uitgebreid aandacht geschonken aan het project Sporen.