U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stadhoudersweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanleg van de Stadhoudersweg in 1988. nabij Taxi Goossens (links).
foto collectie gemeente Deurne
Aanleg gezien vanaf de spoorwegovergang.
foto collectie gemeente Deurne
Opening tot Toon Kortoomslaan. Klik op het icoon voor meer informatie.
foto collectie Harrie Biemans

De Stadhoudersweg, de vroegere benaming voor de huidige Toon Kortoomslaan, werd bij raadsbesluit van 8 april 1980 vastgesteld maar door de krappe financiële situatie van de gemeente Deurne werd de weg pas vele jaren later gerealiseerd.


Met het raadsbesluit van 8 april 1980 werd tevens de eerder vastgestelde straatnaam Stadhoudersstraat weer ingetrokken.

Het betreft een nieuwe verbindingsweg tussen Lagekerk en de spoorwegovergang in de Liesselseweg. Door de krappe financiële situatie van de gemeente Deurne van destijds konden de werkzaamheden tot aanleg van de Stadhoudersweg en bijkomende voorzieningen pas in de loop van 1988 worden afgerond. In december van dat jaar werd de weg officieel door wethouder Cor van Laarhoven in gebruik gesteld.

Door de nieuwe verbindingsweg verloor het noordelijke deel van de Liesselseweg zijn doorgaande functie en kreeg vanaf dat moment de naam Oude Liesselseweg.

Wat het motief was om deze weg Stadhoudersweg te noemen, is (nog) niet duidelijk. In tegenstelling tot provincies boven de rivieren viel Deurne nooit onder het direct gezag van een stadhouder.


Stadhoudersweg omgedoopt tot Toon Kortoomslaan[bewerken | brontekst bewerken]

Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Toon Kortooms werd op zaterdag 14 januari 2017, tijdens het afsluitende weekend van het Toon Kortoomsjaar, de Stadhoudersweg in Deurne omgedoopt tot Toon Kortoomslaan. Wethouder Marinus Biemans onthulde het nieuwe straatnaambord samen met Rosemarie en Ingrid, de dochters van Toon Kortooms.

Wethouder Biemans vertelde :We hebben voor de Stadhoudersweg gekozen omdat deze gelegen is op een afstand van nog geen 100 meter van de plaats aan de Liesselseweg waar het geboortehuis van Toon Kortooms stond.

Het straatnaambord werd onthuld tijdens een korte bijeenkomst op het terrein van taxibedrijf Gotax. Bij de bijeenkomst waren diverse familieleden van Toon Kortooms, medewerkers van de VVV, leden van Heemkundekring H.N. Ouwerling, de uitbaters van het Toon Kortoomspark en het echtpaar Han en Tonie Goossens van taxibedrijf Gotax aanwezig.

De bijeenkomst werd muzikaal omlijst door zes leerlingen uit 4 vwo en 4 havo van het Peellandcollege, zichzelf begeleidend op piano en/of gitaar.

Martien van Rijt las uit de roman De Zwarte Plak van Toon Kortooms een passage voor over Jac Goossens; vader van Han Goossens en oprichter van het taxibedrijf.

Na de onthulling overhandigde de wethouder de roman van Toon Kortooms en het oude straatnaambord van de Stadhoudersweg aan Han en Tonie Goossens. Hun taxibedrijf is het enige adres aan de Toon Kortoomslaan.