U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationslaan 8: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3: Regel 3:




Het pand werd gebouwd in 1907 voor burgemeester [[Klaas Laan (1895-1917)]] van Deurn op een akkercomplex dat destijds bekend stond als de [[Paardshemel]]. In die periode had het huis de naam [[Nicopola]], genoemd naar hem ('''Nico'''laas) en zijn vrouw ('''Pol'''oni'''a''').  
Het pand werd gebouwd in 1907 voor burgemeester [[Klaas Laan (1862-1932)|Klaas Laan]] van Deurne op een akkercomplex dat destijds bekend stond als de [[Paardshemel]]. In die periode had het huis de naam [[Nicopola]], genoemd naar hem ('''Nico'''laas) en zijn vrouw ('''Pol'''oni'''a''').  


Op 6 juli 1927 kwam [[Lambertus te Strake]], komende vanuit Venlo, met zijn gezin in dit huis wonen. Het huis had toen huisnummer A39. Te Strake veranderde de naam in ''"Gelria"'', genoemd naar de provincie van zijn afkomst, Gelderland. Later verhuisde Lambertus, oprichter van [[Machinefabriek Te Strake]] en eigenaar Tricotfabriek L. te Strake N.V. in Asten, naar [[Mariahof (Stationslaan)|Mariahof]] en ging zoon [[Henk te Strake]], destijds directeur van de Tricotfabriek in Asten, in Gelria wonen.  
Op 6 juli 1927 kwam [[Lambertus te Strake (1894-1991)|Lambertus te Strake]], komende vanuit Venlo, met zijn gezin in dit huis wonen. Het huis had toen huisnummer A39. Te Strake veranderde de naam in ''"Gelria"'', genoemd naar de provincie van zijn afkomst, Gelderland. Later verhuisde Lambertus, oprichter van [[Machinefabriek Te Strake]] en eigenaar Tricotfabriek L. te Strake N.V. in Asten, naar [[Mariahof (Stationslaan)|Mariahof]] en ging zoon [[Henry Jan te Strake (1924-2013)|Henk te Strake]], destijds directeur van de Tricotfabriek in Asten, in Gelria wonen.  


Het bijbehorende tuinhuis is in 1937 nog bewoond geweest door de Deense schrijver M. Lauesen. Deze zou in eerste instantie bij [[Antoon Coolen]], vriend van Lambertus te Strake, gaan wonen maar deze dacht dat twee schrijvers in een zelfde woning problemen zouden kunnen gaan opleveren en wees hem daarom op het tuinhuisje.  
Het bijbehorende tuinhuis is in 1937 nog bewoond geweest door de Deense schrijver M. Lauesen. Deze zou in eerste instantie bij [[Antonius Franciscus Coolen (1897-1961)|Antoon Coolen]], vriend van Lambertus te Strake, gaan wonen maar deze dacht dat twee schrijvers in een zelfde woning problemen zouden kunnen gaan opleveren en wees hem daarom op het tuinhuisje.  





Huidige versie van 19 sep 2022 om 10:08

Huize Gelria.
Foto: collectie Henk van den Broek

Huize Gelria is een vroegere benaming van één van de twee huizen aan de westzijde van de toenmalige "Stationsstraat", de huidige Stationslaan, en heeft nu huisnummer 8.


Het pand werd gebouwd in 1907 voor burgemeester Klaas Laan van Deurne op een akkercomplex dat destijds bekend stond als de Paardshemel. In die periode had het huis de naam Nicopola, genoemd naar hem (Nicolaas) en zijn vrouw (Polonia).

Op 6 juli 1927 kwam Lambertus te Strake, komende vanuit Venlo, met zijn gezin in dit huis wonen. Het huis had toen huisnummer A39. Te Strake veranderde de naam in "Gelria", genoemd naar de provincie van zijn afkomst, Gelderland. Later verhuisde Lambertus, oprichter van Machinefabriek Te Strake en eigenaar Tricotfabriek L. te Strake N.V. in Asten, naar Mariahof en ging zoon Henk te Strake, destijds directeur van de Tricotfabriek in Asten, in Gelria wonen.

Het bijbehorende tuinhuis is in 1937 nog bewoond geweest door de Deense schrijver M. Lauesen. Deze zou in eerste instantie bij Antoon Coolen, vriend van Lambertus te Strake, gaan wonen maar deze dacht dat twee schrijvers in een zelfde woning problemen zouden kunnen gaan opleveren en wees hem daarom op het tuinhuisje.


Foto's: collectie gemeente Deurne

Bronnen, noten en/of referenties