U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationsstraat 102

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op het adres Stationsstraat 102 was, vanaf de bouw van dit pand in 1933, Piet Berkers met zijn aannemersbedrijf gevestigd.

Net als bij de buurpanden liep de rooilijn geleidelijk weg van de Stationsstraat, in een vloeiende lijn naar de Schutsboom. Hierdoor was hier langere tijd een kleine pleinachtige ruimte aanwezig.

De grond voor het bouwperceel, een kavel van 1.185 m², kocht Piet Berkers rond 1928 van de Maatschappij van Welstand. Het perceel was een gedeelte van een akker die bij de invoering van het kadaster in 1832 sectie B 277 kreeg en tot circa 1928 nog onverkaveld was. Ook de panden Stationsstraat 96, Stationsstraat 100 en Stationsstraat 104 werden in of kort na 1928 op kavels uit dit perceel gebouwd.

Het woonhuis van Berkers en bijbehorende bedrijfshallen werden in 1974 afgebroken toen het Willibrordusplantsoen werd doorgetrokken tot aan de Stationsstraat met het doel om de Heilige Geestparochie beter te ontsluiten en een goede verbinding met het station te realiseren. Het aannemersbedrijf verhuisde naar Stationsstraat 120. De buurman, rijwielhandel Manders op het adres Stationsstraat 104, moest om dezelfde reden het veld ruimen. Piet Berkers bouwde rond 1964 een nieuw woonhuis aan de Schutsboom dat als adres Schutsboom 33 kreeg.