U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Stationsstraat 116

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op het adres Stationsstraat 116, voor de huisnummering van 1950-1955 huisnummer B.107, staat een woonhuis dat medio zeventiger jaren de naam Huize De Wieland kreeg.


Aanvankelijk werd het pand begrensd, enerzijds door het in 1896 gebouwde woonhuis met bakkerij en winkel van Frans Berkers op het adres Stationsstraat 114 en anderzijds door de woning van Henricus (Harrie) Jegerings (1919-2011), administratief medewerker bij de Boerenbond Deurne, aan de Stationsstraat 118. De geschiedenis van het huis loopt deels parallel aan die van Stationsstraat 114.

Het pand werd gebouwd in opdracht van rijksveldwachter Huizing en na diens vertrek bewoond door gemeenteveldwachter Walterus Roest (1867-1947). Toen hij met pensioen ging kreeg hij de functie van Armmeester voor de gemeente Deurne; het armenhuisje stond daarachter aan de Schutsboom. Na de dood van Roest werd dit huis bewoond door het gezin van Arnaud Henricus (Naud) Aldegonda Hendriks (1914-1985), leraar aan de ambachtsschool in Deurne.

Toen Naud Hendriks begin zeventiger jaren van de 20 eeuw, op verzoek van pastoor Clemens Gerris, de nieuwe rk patio-pastorie aan het Haageind 6 van een smeedijzeren naam moest voorzien kwam hij op het idee om ook zijn eigen woning een naam te geven. Het werd “De Wieland”, vernoemd naar de mythische halfgod-smid uit de Germaanse mythologie. Anno 2013 wordt het huis bewoond door de familie Van Bakel.