U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Stationsstraat 2

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Anno 2012 is er op het adres Markt 4 een horecagelegenheid gevestigd. In vroegere jaren had dit pand echter de ingang aan de Stationsstraat 2.


Dit is een bijzonder adres want na de oprichting van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf (GEB) was dit pand aan de Stationsstraat nummer 2, toen café Verschuren, het eerste pand in de gemeente Deurne en Liessel dat op het nieuw aangelegde laagspanningsnet werd aangesloten. Op 15 juni 1916 kreeg men de eerste stroom geleverd en kon men de olielampen uitblazen terwijl Helenaveen, als laatste dorp in de gemeente, tot 1939 moest wachten voordat het aan het elektrisch net werd aangesloten.

Ten tijde van de eerste stroomaansluiting woonde er Henricus Arnoldus Hubertus van Griensven (1853-1916). Met het geld van de opbrengst van zijn huis op de Bult en nog eens een lening van 3000 gulden in januari 1890 financierde hij waarschijnlijk zijn bedrijfsgebouwen aan de Markt, die later bekend zouden worden als De Potdeksel en De Peelpoort, waar hij naast de bakkerij ook een winkel had waar de meest uiteenlopende artikelen verkocht werden.

Na de komst van het postkantoor op de Markt noemde Hein van Griensven zijn café De La Poste. Vanaf donderdag 15 juni 1916 werd stroom geleverd aan de eerste aansluiting op het elektrische net en dit was het pand van de sigarenfabriek.

Heel lang is dit pand in bezit gebleven van de familie Goossens. Eind vijftiger en begin zestiger jaren vand e vorige eeuw woonde er de familie Zeegers uit Breda. De familie Verschuren had dit café in de zestiger jaren en daarna kwam in januari 1970 de huidige uitbater Wim van den Munckhof.