U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Stationsstraat 25

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto: coll fam. Koolen. Maquette van het pand Stationsstraat 25
Foto: coll fam. Koolen. Apotheek in 1957
Henk Motké in zijn nieuwe apotheek
Mozaïek in gevel Stationsstraat 25. Het gevelmozaïek is van de hand van Agnès Creyghton-Motké, een zus van Henricus Petrus Johannes Motké (1920-1997)
Achterzijde van het huis met zichtbaar de luiken die eveneens te zien zijn bij Sint-Antonius Abtgilde
Een van de laatste foto's van het pand

Het pand Stationsstraat 25 werd in 1957 in opdracht van apotheker Motké, gebouwd. Het ontwerp van het pand is van de Eindhovense architect Leo de Bever.


 • In 1924 verkocht Emilius Maria Josephus van der Ven (1878-1951), oud-postdirecteur te Deurne, een aantal percelen grond, die samen ongeveer het huidige kavel Stationssstraat 25 vormden, voor 1540 gulden aan slager Jan Francis Keuten (1864-1944).
 • In juni 1956 verkochten de kinderen Keuten het kavel K 389 aan apotheker Motké, die er in mei 1957 van hen nog het kavel K 390 bijkocht.
 • In 1977 werd apotheker Motké opgevolgd door zijn schoonzoon Pieter Koolen. De naam apotheek Motké werd gewijzigd in apotheek Koolen-Motké.
 • In 1999 verhuisde de apotheek van de Stationsstraat naar Dunantweg 16 op de benedenverdieping van het Elkerliek Ziekenhuis.
 • November 1999 opende Reisburo Rottink haar deuren in de voormalige apotheek en kreeg het huisnummer Stationsstraat 25A.Het woonhuis bleef tot 2006 gehandhaafd.
 • Juli 2006 was het woonhuis verbouwd tot 3 appartementen en wederom werden er twee huisnummers toegevoegd namelijk 25B en 25C.
 • Eind 2009 kwam het pand leeg te staan en werd er door de nieuwe eigenaar een sloopvergunning voor dit pand aangevraagd voor het oprichten van een winkel met bovenwoningen met parkeergarage.
 • In 2010 werd er met de sloop begonnen, maar na verloop van tijd kwamen de activiteiten stil te liggen.Het pand werd omsloten door een houten schutting welke beschilderd werd door kinderen van de Sint-Willibrordusschool (Romboutsstraat).
 • In april 2010 werd er een inventariserend archeologisch veldonderzoek d.m.v. boringen(specificatie VS03) uitgevoerd. Bij dit onderzoek waren 5 boringen tot 25 cm in de C-horizont gezet tot gemiddeld 120 cm onder het maaiveld. Tijdens dit booronderzoek bleek dat de bodem in het grootste deel van het plangebied was omgewerkt tot in de C-horizont. Archeologische resten uit de periode Laat Paleolithicum-Late Middeleeuwen werden daarom niet meer verwacht.
  Het was echter niet volledig uit te sluiten dat binnen het onderzochte gebied toch nog archeologische resten konden voorkomen, en daarom werd geadviseerd de meldingsplicht voor archeologische vondsten aan de aannemer kenbaar te maken.[1]
 • In januari 2012 werd de sloop hervat en bleef er, op een stukje scheidingsmuur na dat bevestigd zat aan Stationsstraat 27, niets meer over van dit pand.
  Het mozaïek dat links bij de oprit in de muur zat, werd wel voor de slopershamer gered.
 • Op vrijdag 21 augustus 2020 werd hier kinderkledingzaak DWARZ geopend nadat het nieuwe pand jarenlang had leeggestaan. Er was bezwaar aangetekend door enkele bovenbewoners bij een voorgenomen vestiging van een horecabedrijf.

Film van de bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Van de bouw van dit pand, door aannemer Lutters, werd door de heer Motké destijds een super 8-film, zonder geluid, gemaakt. Na de oplevering van het pand werd deze film aan iedereen die met de bouw te maken had, getoond in het zaaltje van Café Janus Timmers.
De Heemkundekring H.N. Ouwerling heeft de digitale versie van deze film.

 • Nadat het afgebroken was verscheen er op die locatie een totaal nieuw pand met winkelfunctie en vijf bovenwoningen. Het adres Stationsstraat 25 bleef gehandhaafd maar de appartementen kwamen met de ingang aan het Dr. Anna Terruweplein.
Bronnen, noten en/of referenties