Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Stationsstraat 3

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Stationsstraat begin 20e eeuw met geheel links het pand Stationsstraat 3 met de handbediende benzinepomp ervoor.
Briefhoofd rijwielhandel Van Gerwen 1915
Advertentie 1923

Het adres Stationsstraat 3 kan beschouwd worden als het begin van de eerste fiets-, motor- en autogarage van Deurne.


Op 17 december 1914 kreeg Jan van Gerwen[1], zoon van Johannes van Gerwen van Café Van Gerwen, een vergunning om een huis te bouwen aan de Stationsstraat A 334a, later A.4. Na de huisnummering van 1950-1955 kreeg het pand huisnummer 3.

Het pand met de mooie trapgevel was gelegen tussen het oude postkantoor (Markt 2) en de Bazar / schoenreparatieinrichting van Hanneske van den Eijnde (Stationsstraat 5) en pal tegenover drogisterij Peerbooms, een ander karakteristiek pand met een trapgevel.

In het pand vestigde Van Gerwen Café National en een rijwiel- en motorhandel. Lang heeft hij er echter niet kunnen wonen en werken want op 10 maart 1917 verongelukte hij met zijn motor op de Langstraat in Deurne.

Na het overlijden van Van Gerwen werd het pand aangekocht door de weduwe Obers-Steijvers uit Neerkant die aanvankelijk het café en de rijwiel- en motorhandel annex werkplaats voortzette.

Mevrouw Obers deed de tap terwijl haar zoon Frits in de werkplaats fietsen repareerde en zelfs aan motoren sleutelde. Zoon Frits was bezeten van alles waar aan te schroeven viel, vooral aan gemotoriseerd materieel.

Volgens het handelsregister van de kamer van koophandel werd het café in maart 1923 opgeheven. Het hele pand werd in werkplaats en fietsenwinkel veranderd en voor het pand werd de eerste handbediende benzinepomp geplaatst. Frits Obers en zijn vrienden kochten al spoedig een motor.

In 1925 trouwde Frits met Johanna Maria (Anna) van Goch (1900-1963), een zus van Sjefke van Goch van de eerste taxi- en busonderneming in Deurne. Spoedig daarna werd in “ Garage Obers” de eerste auto tentoongesteld, hiermede was de eerste autogarage een feit. Jepke van Ham en Louis Rakels waren de eerste twee automonteurs die Frits in dienst nam.

Zoon Frans kreeg later van vader Frits de garage onder zijn beheer terwijl zoon Ad meer interesse toonde voor rijwielafdeling. Soms gaf Frits, samen met zijn twee zonen, een show in zaal Van Moorsel in de Molenstraat met fietsen en auto’s te kust en te keur.

Het pand aan de Stationsstraat werd veel te klein voor twee gespecialiseerde bedrijven plus drie benzinepompen. De enorme drukte in het centrum van Deurne was een doorn in het oog van het gemeentebestuur wat de Markt bovendien graag wilde herinrichten. Ook de gebroeders Frans en Ad wilden graag naar een andere betere locatie.

In 1971 was het zover. Garage Frans Obers, sinds 1927 Ford-dealer en Shell pomphouder, verhuisde naar een nieuw pand aan de Tramstraat bij de Liesselse overweg terwijl Ad zijn intrek nam in een eveneens nieuw pand aan de Hogeweg. Sinds 1972 is het benzinepompstation van Frans Obers eveneens aan de Hogeweg in Deurne gevestigd met filialen in Helmond en Gemert. Het oude pand aan de Stationsstraat werd kort na 1976 afgebroken.

In 1992 vierde Garage Obers haar 75-jarig bestaan, in 2010 werd Garage Obers overgenomen en hield de garage op te bestaan.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Jan van Gerwen werd bij zijn geboorte in de Burgelijke Stand ingeschreven als 'Jan van Gerven, bij zijn doopsel kreeg hij de doopnamen Joannes Jacobus