Stationsstraat 70
Het pand Stationsstraat 70 is vooral bekend omdat het 't eerste woon- en praktijkhuis was van dokter Wiegersma toen hij zich in Deurne vestigde.
Eigenaren[bewerken | brontekst bewerken]
In juli 1893 verkocht de Deurnese gemeentesecretaris Joseph Louis Janssens aan bakker Johannis (Jan) Bertrams (1835-1916) een perceel grond van 9100 m2 voor 900 gulden.[1] Het goed zou tot lang na de Tweede Wereldoorlog in handen van de familie Bertrams blijven.
In 1904 bouwde Jan Bertrams op die grond het huidige pand huisnummer 70.
Op 22 maart 1910 werden dit pand en de naastgelegen bakkerij verdeeld onder zijn kinderen. Huisnummer 72 ging naar naar Josephus Bertrams. Het pand op nummer 70 bleef tot 23 juli 1926 in het bezit van Hendrica Bertrams (1868-1945). Toen schonk ze het aan de kinderen van Josephus Bertrams, gehuwd met Antonetta Maria van de Mortel (1871-1946): Johannes, Johanna, Petrus, Adriana en Lamberta Bertrams.
Op 17 november 1948 kwam het huis in bezit van Lamberta Josepha Henrica Elisabeth Bertrams. Het blijft in haar bezit tot 1980, toen het pand verkocht werd aan de familie Van Erp-Cornelissen.
Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]
Jan Bertrams, wever van beroep en telg uit een weversgeslacht, woonde tussen 1863 en 1871 in Vlierden en ging toen met zijn gezin van drie kinderen aan het adres Lagekerk A.294 wonen. Eind 19e eeuw bouwde hij een pand aan de Spoorstraat, nu Stationsstraat 72, waarin hij een bakkerij had. Zijn zoon Josephus (Jos) Bertrams (1865-1942), eveneens bakker, ging met zijn gezin, dat tot acht kinderen groeide, in de bakkerij op Stationsstraat 72 wonen.
Jan Bertrams en zijn ongetrouwde dochter Hendrica betrokken in 1904 het nieuwgebouwde pand op Stationsstraat 70.
Na het overlijden van haar vader in het najaar van 1916 verhuurde Hendrica in juni 1917 het pand aan dokter Wiegersma.[2] De oudste kinderen Wiegersma, Jaap Wiegersma, Pieter Wiegersma en in 1923 mogelijk ook nog Wieger Wiegersma werden in dit pand geboren. In laatstgenoemd jaar betrok Wiegersma met zijn gezin zijn kapitale villa De Wieger aan de (inmiddels Oude) Liesselseweg.
Na de familie Wiegersma werd het pand betrokken door de familie Berkers die er tot circa 1931 een groentewinkeltje had. In februari 1936 kwam er Petrus Franciscus Hubertus Stevens (1901-1971), commies der rijksbelastingen, met zijn gezin wonen. De familie Stevens-Wijnhoven verhuisde in augustus 1937 naar de Kerkstraat. Joseph Bertrams betrok toen met zijn vrouw en drie kinderen het pand in de Stationsstraat, waarbij hij de aangrenzende bakkerij op Stationsstraat 72 overdroeg aan zijn zoon Piet. Na het overlijden van Joseph (in 1942), zijn vrouw Antonetta Maria (in 1946) en het huwelijk van hun dochter Adriana Johanna Josepha (Dina) Bertrams met bakker Cor Coopmans (in 1944) woonden er nog Johannes en Lamberta Bertrams. Vanwege de naoorlogse woningnood was in het pand in die tijd ook de familie Ketelaars gehuisvest.
Nadat Lamberta in 1949 met Peter Cornelissen was gehuwd verhuisde het gezin in 1955 naar Milheeze en werd het pand achtereenvolgens verhuurd aan:
- Henriëtte en Johanna van Kemenade
- de familie Van Baars
- de familie Theodorus van den Acker, architect
- de familie Johannes Heesmans
- de familie Martinus Akkers
- Wilhelmus Cornelissen en zijn vrouw Theodora Rooijakkers.
In 1980 werd het pand eigendom van de familie Van Erp-Cornelissen.
Gemeentelijk monument[bewerken | brontekst bewerken]
Het pand, dat een gemeentelijk monument is, bevindt zich ondanks een verbouwing in de jaren '80, nog grotendeels in de originele staat. De centrale gang die van voor tot achter door het pand loopt is behouden. In deze gang is het originele stucwerk bewaard gebleven. Verder bleven de kelder en opkamer bewaard (in de opkamer is wel de tussenliggende muur verwijderd). Aan de buitenzijde zijn de geprofileerde gootlijst, de muizentandlijst en het gemetselde keperboogfries bewaard gebleven. Verder zijn de balklagen met behulp van gietijzeren muurankers aan de muren bevestigd.
Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]
In het kader van een Havo-VWO Huizenproject, waarbij door een aantal leerlingen van het Peellandcollege de geschiedenis van een vijftal historische Deurnese panden werd onderzocht en op schrift gesteld, werd dit pand beschreven door Maike Geboers en Hannes van Erp.
- Hannes van Erp en Maike Geboers - Huizenproject Stationsstraat 70
Bronnen, noten en/of referenties
|
DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.
Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel
Installeer WikiTude voor uw android toestel: of WikiTude voor uw iPhone: door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.