U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stationsstraat 71

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villa Doornehof aan de Stationsstraat 71 in Deurne
Villa Doornehof achteraanzicht.
foto collectie gemeente Deurne

Doornehof is de naam van de villa aan de Stationsstraat 71, die Hub van Doorne liet bouwen en waarin hij vele jaren woonde. Vanuit deze villa ging hij vaak op pad met zijn chauffeur Harrie van der Heijden.


Villa Doornehof werd in het voorjaar van 1939 gebouwd onder architectuur van P.B. van Heugten uit Eindhoven en Sjef van Griensven uit Deurne. De Deurnese aannemer Jos Coopmans bouwde de villa voor 14.870 gulden.[1]

Het huis werd op 22 november 1946 getroffen door een fikse brand.[2]
Vóór de verhuizing naar Doornehof was de familie Van Doorne woonachtig in het Hofke van Marijke in de Sint-Jozefparochie.

Bijgebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Rondom de villa is een parkachtige tuin aangelegd met een manege en een kleine bedrijfsruimte. In deze bedrijfsruimte heeft Hub van Doorne, samen met een klein team van (DAF) medewerkers en zelfs tot na zijn pensionering, menig idee uitgewerkt tot een succesvol product. Een van die producten was de “Duwband “ , later de “VDT” (Van Doorne’s Transmissie) genoemd.

In 1976 startte Huub van Doorne, de jongste zoon van Hub, in deze ruimte zijn bedrijf Delem (Van Doorne's Electronica Voor Machinebouw) dat later verhuisde naar de Luchthavenweg nabij Eindhoven Airport.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Onder dit bedrag waren niet begrepen de centrale verwarming, het sanitair, de eikenhouten betimmering met trapjes, de stalen ramen en deuren, het sierijzerwerk en het rieten dak
  2. RHCE Nieuw adm. arch. Deurne toeg.nr. A-3180 inv.nr. 74/146 Jaar: 1939 Volgnr. 15