Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Stationsstraat 80-84

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De woning van gemeenteontvanger Leon Goossens, rond 1918/1919 afgebroken.
foto collectie Riek Goossens
Viering 100 jaar onafhankelijkheid in Deurne in 1913.
foto collectie oudheidkamer

Het pand op de huidige adressen Stationsstraat 80-84 , in de straat die destijds nog Spoorstraat heette, werd tot 1914 door gemeenteontvanger Leon Goossens bewoond.


Leon woonde met zijn gezin in dit pand dat stond op de hoek van de Spoorstraat met een zandpad dat zo’n 35 jaar later het tracé van de Pastoor Jacobsstraat zou vormen. Het pand stond haaks op de Spoorstraat en met de voorkant naar het centrum van Deurne gericht.

Leon Goossens kocht het pand in 1881, met 0,6 hectare grond en een grote visvijver van circa 300 m², voor 2580 gulden van Eduard Passtoors. Diens vader, dokter Passtoors, bewoonde het pand voordien en weer daarvoor, tot diens dood in 1831, werd het pand bewoond door de vorster en belastingcommies Michiel Balthasar van Schaijk.

De zoon van Leon, de gemeentesecretaris Jan Mathias (Thies) Goossens, woonde nog tot rond 1918/1919 met zijn gezin in dit huis. Zijn zonen Leo en Tonny werden hier geboren. Daarna verhuisde hij naar de Spoorstraat B.56 waar Antonetta, Carel, Harry en Jan geboren werden.

Na hun vertrek werd het huis afgebroken. Op de vrijgekomen grond werd een drie-onder-een-kappand gebouwd met de huidige adressen Stationsstraat 80, waar lange tijd het sigarenwinkeltje van Toontje Manders gevestigd was, Stationsstraat 82, waar Willem Joseph Coonen vanaf maandag 1 december 1952 met zijn elektrozaak gevestigd was en Stationsstraat 84 waar de herenmodezaak van Piet Goossens gevestigd was.

Op 16 april 1914 kreeg Leon vergunning voor de bouw van een woonhuis met bakkerij en winkel voor zijn jongste kind en zoon die uiteindelijk op het uiterste punt van het perceel, op het huidige adres Stationsstraat 94, bouwde.

-