U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stichting Open Jeugdkamp Zeilberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Open Jeugdkamp Zeilberg (OJKZ) startte in 1971 op initiatief van kapelaan Van Rens in de parochie Zeilberg.


Hij organiseerde een gezamenlijk zomerkamp voor kinderen uit Zeilberg in samenwerking met het Zeilbergse jongensgilde. Dit omdat het aantal jeugdleden van het jongensgilde fors was teruggelopen. Na een pauze in 1972 werd besloten om het kamp buiten het jongensgilde om voortaan verder te organiseren onder de naam "Open Jeugdkamp Zeilberg".

De doelstelling van het OJKZ was altijd om kinderen van gezinnen, die zelf niet in staat waren om op vakantie te gaan, toch een week vakantie te bezorgen. Dit gold bijvoorbeeld voor kinderen uit boerengezinnen en kinderen van mensen met een laag inkomen.

Met beperkte middelen en een erg laag inschrijfgeld bestond en bestaat voor alle kinderen tussen 6 en 16 jaar uit Zeilberg, later uit heel Deurne de mogelijkheid zich aan te melden voor een week kamp. De leiding van het OJKZ bestaat al vanaf de beginjaren uit vrijwilligers, die voor de voorbereidingen en de uitvoering van het kamp hun vrije tijd opofferen.

  • In 1992 werd besloten om de werkgroep, die toentertijd onder verantwoording van Stichting Welzijn Deurne-Zuid al jaren zelfstandig werkte, zelfstandig te maken en werd de stichtingsakte opgesteld.
  • In 1996 vierde het OJKZ haar 25 jarig jubileum met een speciaal kamp in het Friese Appelscha. De ouders werden voor de bonte avond op vrijdagavond met een bus vanuit Deurne naar Friesland vervoerd en hielden samen met hun kinderen een gezamenlijke kampmaaltijd voor aanvang van de bonte avond.
  • Het 40 jarig jubileum werd gevierd in 2011 met een kamp in Maasbree. In dat jaar organiseerde het OJKZ ook een groot Kinderspeelplein met allerlei speeltoestellen op de Markt in Deurne, waar de kersverse burgemeester Hilko Mak zijn eerste officiële opening verrichtte, getooid mét ambtsketting. Het Kinderspeelplein was gratis toegankelijk voor alle kinderen van Deurne.
  • In 2021 organiseerde het OJKZ haar 50e zomerkamp en vierde haar 50e kampjaar, nadat zelfs in de coronatijd in 2020 het kamp doorgang vond.
  • In 2022 werd de iedereen van de (oud)leiding uitgenodigd om zich op te geven voor een reünie in september van dat jaar.


Periode Voorzitter
? - 1980 Huub van Ansem
1981 - 1990 Rik van den Berkmortel
1991 - 1997 Fred Smeulders
1998 - 2003 René Bronstein
2004 - 2007 John van der Zanden
2008 - 2011 Paul Donkers
2012 - 2014 Fred Smeulders
2015 - 2016 René Bijsterveld
2016 - heden Maarten van Lierop

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]