U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Stichting Vlooienmarkt Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 27 jul 2020 om 16:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''De vlooienmarkt in Deurne''' is ontstaan rond Pasen 1972. ==ontstaan== De aanleiding voor het ontstaan van een vlooienmarkt was het vertrek van de laatste miss...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De vlooienmarkt in Deurne is ontstaan rond Pasen 1972.

ontstaan

De aanleiding voor het ontstaan van een vlooienmarkt was het vertrek van de laatste missionaris vanuit het Missiehuis Sint-Willibrord in Deurne, groepsleider pater Janssen naar Timor. Een groep examenkandidaten vond dat ze hem niet met lege handen konden laten vertrekken . De internen van het toenmalige St. Willibrord Internaat haalden met diverse activiteiten zo’n vijfduizend gulden op voor pater Antoon Janssen. In 1981 sloot het internaat zijn deuren, maar dankzij een kring van vrienden en aanvankelijk samen met de wandelvereniging St. Willibrord kon na 1982 toch nog de jaarlijkse vlooienmarkt worden gehouden in de kelders van het Missiehuis. De eerste dertien keer werd de vlooienmarkt jaarlijks gehouden. Daarna stapte de organisatie over op een weekmarkt. Vanaf 1987 is de vlooienmarkt elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Toen het Missiehuis in 2002 verbouwd werd tot conferentieoord, moesten de paters op zoek naar een andere locatie. Dat werd de voormalige kippenstal van de familie Keijzers aan de Brouwhuisweg 36 in Vlierden.

De verkoopruimte is verdeeld in diverse afdelingen, zoals kleding, serviesgoed en boeken. Iedere vrijwilliger heeft zijn eigen specialiteit. Ook wordt er ingespeeld op de seizoenen en evenementen. De spullen die op de vlooienmarkt te koop aangeboden worden, zijn allemaal geschonken.

doel

Het eerste en belangrijkste doel is het financieren van kleinschalige projecten in de Derde Wereld waar paters en broeders van de SVD, hun opvolgers en ontwikkelingswerkers met een Deurnese achtergrond de lokale bevolking helpen. Die hulp kan bestaan uit scholing, de aanschaf van onderwijsmiddelen, gereedschappen voor kleine bedrijfjes, het leveren van gezondheidszorg en medicijnen. De nadruk ligt op het steunen van onderwijsprojecten en projecten die de maatschappelijke samenhang versterken. Het tweede doel is mensen bewust te maken van de noodzaak om dergelijke hulp te bieden en hen tevens een mogelijkheid te bieden om daaraan daadwerkelijk bij te dragen in de vorm van vrijwilligerswerk. Bijna veertig vrijwilligers en vrijwilligsters zetten zich elke week weer enkele uren in voor de vlooienmarkt. Het derde doel is het verkleinen van de afvalstroom in de consumptiemaatschappij door aan gebruikte goederen een tweede en soms derde leven te geven.

stichting

Omdat vanaf de verhuizing in 2002 huur moest worden betaald werd in 2001 een stichting opgericht, onder de naam Stichting Vlooienmarkt Deurne (S.V.D.). Vanaf dat moment kwamen ook mensen zonder geestelijke achtergrond in het bestuur. Het bestuur van de stichting wordt thans gevormd door twee vertegenwoordigers namens de Paters en Broeders SVD, vier personen uit diverse geledingen van de samenleving en twee bestuurders namens de vrijwilligers.

Bestuurders waren of zijn onder meer: Pater Jan van As, pater Koos van Dijk, Frans Wilms.

website

De Stichting Vlooienmarkt Deurne heeft een eigen website: Stichting Vlooienmarkt Deurne