U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marktplaats Leszno.
KHD jeugdorkest geeft concert in Leszno in 2007 met dirigent Pieter Seuren.

Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno werd opgericht nadat in oktober 1987 de gemeente Deurne besloten had een vriendschapsband aan te gaan met een stad in Polen.


Burgemeester Ton van Genabeek, wethouder Jan Duffhauss en gemeentesecretaris Jan van Roosmalen brachten een oriënterend bezoek aan de plaats Krotoszyn. Echter hier bleek dat de stad al relaties had met een stad in Gelderland. Door inzet van de heer Lafeber werd er contact gelegd met het toen nog communistische Leszno.


Het duurde tot 1989 voordat er een stedenband werd aangegaan met een stad in Polen, men had gekozen voor Leszno.

Een delegatie van het Peellandcollege en van basisschool de Bron bracht een bezoek aan deze stad. Maria Berkers van de politieke partij PvdA & PPD wees erop dat de taak van de gemeente minder zou worden en dat de samenwerking vooral vanuit de Deurnese bevolking moest groeien.

In januari 1991 bleek er grote belangstelling te bestaan voor het oprichten van een vriendenkring. In maart van dat jaar vond in Leszno de officiële oprichtingsvergadering plaats van de: 'Towarzystwo Leszno-Deurne. De heer Theo Sluysmans vertegenwoordigde daarbij het voorlopige stichtingsbestuur van de vriendenkring Deurne-Leszno. In mei 1991 werd de Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno een feit. De oprichting vond plaats in het Gerardushuis. Er waren optredens van o.a. een dans- en muziekgroep uit Leszno.

In april 1992 kwamen scholieren uit Leszno met begeleiders naar Deurne en verbleven in gastgezinnen. De Pivo-groep van scouting Deurne zorgde voor het programma van die week. In de zomer hielden ze hun jaarlijks kamp in Leszno. Een andere groep uit Leszno kwam een week later en werd hartelijk ontvangen door leraren en leerlingen van het Peellandcollege. Voor zowel de Peellandse als de Poolse leerlingen was een dergelijke uitwisseling een hele belevenis.

Op 1 september van dat jaar kregen Arie en Tony Rijkers een hoge Poolse onderscheiding uit handen van de Kurator van het gewest Leszno. Zij hadden een demontabele school, afkomstig uit Oss laten transporteren en in Leszno geplaatst, waardoor de leerlingen een nieuwe school kregen.

De maand december eindigde met een Poolse kerst in de hal van het gemeentehuis waar een Poolse kerststal, kerstboom, kerstman en bloemstukjes stonden. Een Poolse houtsnijwerker demonstreerde zijn kunst. Er werd de traditionele bietensoep geserveerd en kerstkoekjes uitgedeeld. De kerstmarkt, die dat jaar voor de achtste keer werd gehouden, stond in het teken van Polen. Ter afsluiting van het Poolse bezoek was er in Sancta Maria een afscheidsmaaltijd. Iedereen was het er over eens dat het bezoek was geslaagd en de banden versterkt.

Het bestuur van de Vriendenkring Deurne-Leszno stopte in het voorjaar van 2016 met het merendeel van de activiteiten die de afgelopen 25 jaar plaats vonden in het kader van de vriendschapsband tussen Leszno en Deurne. Samenwerking op projectbasis kwam daarvoor in plaats.