Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Toffelen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Tafelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toffelpartij bij Brore Miet in 1939 in Liessel Foto Collectie Jan van Deursen Liessel.
Toffelpartij bij Brore Miet in 1939 in Liessel. Foto Collectie LHE Liessel.

Het was vroeger gebruikelijk dat de buurt eigen fatsoensregels hanteerde en overtreders mores leerde. Als iemand zich had misdragen dan kwam de hele buurt toffelen.


Soms werd een strooien pop, die de schuldige moest verbeelden, op het dak gezet of in een boom opgehangen, het huis werd gebarricadeerd met ondersteboven gekeerde karren. De karren werd grif verkèjerd op het onderstel geplaatst. ook werd er met stront gesmeten, ketelmuziek gemaakt en op lampglazen geblazen zodat iedereen, maar vooral de dader, of zo je wil het slachtoffer, wist dat hij over de streep was gegaan.

Ook wanneer een langdurige verkering uitraakte was er de gewoonte dat bij degene die de verkering had verbroken werd getoffeld. Dit hield in dat de vrijgezellen in de buurt bij het huis van het slachtoffer gingen "toffelen".

Het toffelen was verboden en door optreden van een veldwachter werd aan dergelijke toffelpartijen vaak een einde gemaakt. Zo ging op 26 juni 1869 de burgemeester met de veldwachter naar een toffelpartij in de Walsberg maar bij hun komst liep men weg. Van de aanwezigen werden de wever Lambert Hoonings en de landbouwer Willem Rooijakkers nog herkend. Zij bliezen op een fles zonder bodem en een houten bus.

Bij een toffelpartij na een verbroken verloving in 1924 bij Van den Heuvel op de Kulert raakte ene Van Dinther ernstig gewond toen het mikpunt van de pesterijen zijn geweer greep en naar de sarrende jongelui begon te schieten.

In Liessel werd in 1939 ook getoffeld op De Leijsing bij Brore Miet, die was uitgevrèje met Bert Verhees. Buren hebben toen zoals gebruikelijk de karren gebuut, dat wil zeggen dat burries onder de kar werden doorgehaald en het geheel op de kop in de sloot gegooid.

Literatuur[bewerken]

Tentoonstellingsgids Levensloop 1840-1940, heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne