U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Te Strake Draad

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frontpagina van personeelsblad “Te Strake Draad” van 1972 tot 1987. Ter beschikking gesteld door archief machinefabriek Te Strake
Frontpagina van de laatste uitgave van personeelsblad “Te Strake Draad” december 2005. Ter beschikking gesteld door archief machinefabriek Te Strake

Te Strake Draad, intern ook wel gewoon “Draad” genoemd, was het contact- en voorlichtingsorgaan van de Machinefabriek Te Strake in Deurne. Het blad werd driemaal per jaar onder het personeel verspreid.


De eerste uitgave verscheen in 1970. De eerste paar jaar elke maand en als gebundelde stencils. Later eenmaal per twee maanden, in gedrukte vorm en in A5-formaat, en weer later drie keer per jaar in gedrukte vorm en in A4-formaat. Het was een personeelsblad "door het personeel voor het personeel" zo schreef de redactie in de allerlaatste Draad van december 2005.

Het blad werd vormgegeven door Emiel Beunen. De foto’s kwamen meestal van Jan Iwanow. De laatste redactie bestond uit Marius van den Einden, Maya Merrington, Rene van der Putten en Leo van der Sterren.

Speciale themanummers[bewerken | brontekst bewerken]

  • In maart 1973 verscheen een “Extra Editie” van de Te Strake Draad als gevolg van de overname van Te Strake op 8 maart van dat jaar door “Maschinenfabrik Rüti in Zurich, Zwitserland. In een voorwoord met de titel “Een nieuw begin” en subtitel “De kogel is door de kerk” lichtten Lambertus te Strake en Dorus Fransen de konsequentie van de overname toe.
  • Het blad met de titel De Rode Draad verscheen in 1993 bij gelegenheid van de heropening van het bedrijf na de grote brand die een groot gedeelte van het bedrijf verwoestte .
  • Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Te Strake in 1997 verscheen een speciaal themanummer onder de naam De Gouden Draad. Daarin werd vooral aandacht geschonken aan het verleden van Te Strake. Met de slogan "a successful past - an exciting future" (1947-1997) op de voorpagina ging Te Strake toen het jubileumjaar 1997 in.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Seniorenvereniging Te Strake.
  • Marius van den Einden, een van de laatste redactieleden van de "Draad".