U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

The Runners

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Foto 1966: The Runners bij het beeld Peelwerker op de hoek Liesselseweg-Doctor Huub van Doorneweg. Links onder Theo Driessen, rechts onder Harry Janssen, Links boven Peter van der Voort en rechtsboven Jan Berkers. Foto collectie Thom van der Straaten

De groep The Runners ontstond einde 1964 nadat even met een zogenaamde “losse“ zanger de bluesrichting werd verkend. “ The Freaks “ met zang van Piet Althuizen (Pastoor Jacobsstraat) leidde een kort maar hevig bestaan. Ook werd een poging gedaan een band te formeren met Hans Hoebergen (Helmondseweg) als zanger en Sjaak Aldenzee (Helmondseweg) als gitarist. Verder dan repeteren kwam deze setting niet.


De bezetting waarmee men al snel succes boekte bestond uit Harry Janssen[1] (Hellemanstraat), Peter van der Voort[2] (Hellemanstraat), Theo Driessen (Liessel) en Jan Berkers (Asten). Drie van de vier muzikanten waren leerlingen van de HBS te Deurne. Het repetitielokaal was de garage van de familie Kohrman aan het Willibrordusplantsoen vlak bij het toenmalige noodlokalencomplex aan de Pastoor Jacobsstraat.

De muzikale kern van de band werd vooral gevormd door het duo Peter van der Voort en Harry Janssen. Beide kwamen zij uit een gezin waar muziek hoog in het vaandel stond en bovendien hadden ze eerder al ervaring opgedaan bij "The Blue Angels". Behalve door de muzikale kwaliteiten kreeg de groep naamsbekenheid doordat fans van het eerste uur de Stationsstraat van Deurne “opsierden “ met kleine stickers met daarop de naam “The Runners “.

De peelregio was in eerste instantie het werkterrein van de band. Praktisch alle dansgelegenheden in dit gebied boekten de Deurnese band. Een groeiende groep fans volgde de groep bij hun optredens. Het laatste jaar van het bestaan van de groep werd Albert Laanen in de bezetting openomen. Zijn ervaring en vocale ondersteuning waren een welkome aanvulling.

In 1968 werd de verdere ontwikkeling van de band verstoord. Er ontstonden verschillen in de muzikale richting die men uit wilde en de toenmalige militaire dienstplicht bracht de continuïteit in gevaar. Aan het einde van dat jaar viel het doek. Harry Janssen speelde tot aan zijn militaire diensttijd bij Mr. J and the rhythm four. Daarna speelde hij in Les Musettes en het succesrijke Albatros. Theo Driessen stopte met muziek maken en Jan Berkers volgde Peter van der Voort die vanuit “Het beathol” dat gevestigd was in de boerderij van de familie Van Veldhoven aan de Vreewijkseweg 25 in Vreekwijk in wisselende samenstellingen werkte aan een nieuwe band. Na een poosje geopereerd te hebben onder naam “Earl J. Waggedorn” ontstond de succesband Palludium.

Foto 1966 in de Hellemanstraat. Vlnr Theo Driessen, Harry Janssen, Peter van der Voort en Jan Berkers. (foto ter beschikking gesteld door familie Janssen
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zoon van Karel Janssen en Jozephine Arroo
  2. Zoon van Pieta van de Mortel en Frans van der Voort, Kleinzoon van Piet van de Mortel en van Cor van der Voort,