U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Thematische vieringen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De thematische viering in de kapel van missiehuis Sint-Willibrord.
Foto: collectie Gerard Jansink.

Met thematische vieringen worden de rooms-katholieke vieringen bedoeld die sinds Pinksteren 1975 in de kapel van voorheen Missiehuis Sint-Willibrord - nu Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe - worden gehouden.

Aanleiding voor deze vieringen was de behoefte van veel kerkgangers aan vernieuwing en inspiratie, omdat in de eigen parochies vooral de sleur in de vieringen ervaren werd. De initiatiefnemers wilden op kleinere schaal eucharistievieringen een wat eigentijdse vorm geven.

Bewust werd er in 1975 gekozen voor één viering per maand. Dat zijn in beginsel alle eerste zondagen van de maanden en verder op de belangrijkste kerkelijke feestdagen. De werkgroep wilde en wil niet concurreren met de Deurnese parochies.

De vieringen worden voorbereid door een vaste werkgroep, met de naam Kapelgroep Willibrordhaeghe die twee keer per maand vergadert. Het belangrijkste doel in de ogen van de werkgroep is in de vieringen samen op zoek gaan naar wat de boodschap van het evangelie aan de mens van vandaag de dag te bieden heeft en dat op een eigentijdse manier verwoorden. De lezingen van de zondag zijn daarbij leidinggevend. Aan de hand van deze teksten en liederen gaat de kapelgemeenschap op zoek naar de kern van de christelijke boodschap. Respect voor ieders eigenheid en openstaan voor de manier waarop mensen hun eigen leven inrichten zijn de leidraad.

Sinds september 1995 wordt aan het begin van het ‘seizoen’ (september tot juli) een richtinggevend jaarthema gekozen.

In de beginperiode van de thematische vieringen waren drie SVD’ers van het Missiehuis beschikbaar als voorganger. Dat waren de paters Koos van Dijk, Martien van Dijk en Jan van As. Omdat twee van hen een functie elders kregen, werd pater Koos van Dijk svd jarenlang de vaste begeleider van de werkgroep en voorganger in de maandelijkse vieringen. Wanneer hij verhinderd is, is er een communieviering. Sinds enige jaren nemen enige leden van de werkgroep op sommige zondagen de verantwoordelijkheid op zich voor de overweging tijdens de viering. Na het vertrek naar Teteringen van de SVD’ers in 2015 besloot de werkgroep door te gaan met de maandelijkse vieringen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]