Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Theodorus Johannes Antonius Janssen (1942)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theo Janssen
Theo Janssen 1.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Theodorus Johannes Antonius
Roepnaam Theo
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 10 januari 1942
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) monteur, machinebankwerker

Theodorus Johannes Antonius (Theo) Janssen (1942) was ruim 42 jaar werkzaam bij Begemann in Helmond.

Algemeen[bewerken]

Theo is de zoon van de vrachtwagenchauffeur Theodorus Christiaan Janssen (1907-1977) en Huberta van Schijndel (1912-2000). Theo heeft nog twee zussen en is ongehuwd.

In klas 5/6 van de Lagere jongensschool aan de Zandbosweg wilde Theo iets gaan doen met zijn muzikale kwaliteiten. Samen met een aantal kinderen van den Heuvel stapte hij in eerste instantie naar het Sint-Jorisgilde en kreeg daar zijn eerste trommel lessen. Korte tijd later ging hij op muziekles bij Piet van Hoek (1916-1989), onderwijzer uit de Walsberg. Na half jaar theorieles startte Theo met de bariton, maar al snel bleek dit voor hem geen succes. Hij maakte de overstap naar de drumband van de Koninklijke Harmonie Deurne en werd toen in het zaaltje van De Peelpoort gekneed tot een echte tamboer.

Maatschappelijke carrière[bewerken]

Na de lagere school ging Theo naar de Ambachtsschool aan de Haspelweg.

Op 13 augustus 1957 kreeg hij een baan bij Begemann in Helmond en werkte daar de eerste 36 jaar van zijn carrière als monteur/machinebankwerker op de pompenafdeling. Begin jaren negentig werd de afdeling verkocht aan Enviro Tech en verhuisde de pompen afdeling naar Blerick bij Venlo. Theo verhuisde mee en werkte nog ruim 6 jaar in Blerick.

Zoals dat in die tijd de gewoonte was, werd bij veel mannen het werkende leven onderbroken door de dienstplicht. Hij ging dan ook van september 1961 tot mei 1963 in militaire dienst. Omdat hij als tamboer al de nodige opleiding en ervaring had, werd hij na zijn rekrutentijd ingedeeld bij het Tamboerkorps van de Koninklijke Luchtmachtkapel in Nijmegen.

Sociaal/cultureel[bewerken]

Theo als tamboer majoor tijdens de eerste nacht van de Zeilberg in 1981
  • Theo is een van de personen die, meestal op de achtergrond, erg actief zijn geweest in het vrijwilligerswerk in Deurne.
  • Behalve dat hij ruim veertig jaar, als slagwerker, lid is geweest van de Koninklijke Harmonie en de Hosbengels werd hij al snel door de fraters ingelijfd ten behoeve van het jeugdwerk. Samen met onder anderen Jan Kuijten en Wim Brouwers heeft hij bergen werk verzet.
  • Theo was mars en showinstructeur bij de De Wilberttamboers, was belast met het onderhoud van het slagwerk en mocht ondermeer zijn technische kwaliteiten botvieren op de bouw van tien tenten ten behoeve van Jeugdstad. Bouwde tussendoor ook nog even een opvouwbaar podium voor de Hosbengels.
  • Gaf verder korte tijd les aan de tamboers van het Sint Jorisgilde en vanaf 1976 gedurende 19 jaar aan de trommelaars van D'n Ouwe Hap. Hij was daar als het nodig was ook nog tamboer majoor.
  • Gaf tenslotte ruim 10 jaar les aan de tamboersgroep in Ommel.
  • Een laatste belangrijke daad van Theo was het voorbereiden van een korps van oud leden voor optredens tijdens het jubileumjaar van Drumfanfare Peelland. Het Nostalgisch Tamboer en Trompetterkorps bleek tijdens dit jubileum een groot succes mede dank zij de inspanningen van Theo. Ook nu nog doet Theo hand en span diensten voor Drumfanfare Peelland.

Onderscheidingen[bewerken]