U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Thija Maas

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thija (Thijs) Maas
Persoonsinformatie
Roepnaam Thija
Geboorteplaats Lierop
Overl.datum 14 april 2022
Beroep(en) docent, percussionist, schrijver.

Thija Maas, geboren in Lierop als Thijs Maas, kwam uit een Lierops gezin met zes kinderen en woonde in Vlierden.


Ze gaf sinds ongeveer 2003 percussie- en theaterworkshops door het hele land. Haar muzikale voorgeschiedenis lag in Lierop bij fanfare en drumband Sint Willibrordus. Daarnaast was ze instructeur van de Deurnese percussiegroep u'MTATA. Soms werkte ze samen met onder meer Carolien van der Hulst en Mang’s Maskertheater van Jeanne Melief.

In januari 2004 startte Thija Maas met een demonstratie- en kijkles een theatercursus in OJC De Roos aan het Haageind. De cursus, bedoeld voor jongeren vanaf veertien jaar, was een initiatief van medewerkster Gaina Weddepohl van OJC De Roos. Thija Maas gaf een cursus van totaal 21 lessen, waarbij veel aandacht was voor improvisatie en de diverse vormen van theater. Zaterdagavond 26 juni 2004 was het eerste optreden; een voorstelling van ongeveer drie kwartier in het Roostheater met zang, dans en een gedicht.

Zij was vijftien jaar lang leraar biologie, toentertijd Kennis der Natuur, geheten op de huishoudschool Sancta Maria in de Kruisstraat.

Thija, voor 2014 Thijs, schreef een dichtbundel met de titel Verbarium Poeticum. In april 2021 was ze de eerste gast van het programma De Verhalenmannen dat via een Youtubekanaal wordt uitgezonden. In het interview werd gesproken over haar bijzondere woning (het eerste tiny house van Nederland), haar passies en haar leven.

Ze werd op 21 april 2022 begraven op Natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze.

Bronnen, noten en/of referenties