U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Thija Maas

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 26 apr 2021 om 09:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thija (Thijs) Maas
Persoonsinformatie
Roepnaam Thija
Geboorteplaats Lierop
Beroep(en) docent, percussionist, schrijver.

Thija Maas, geboren in Lierop als Thijs Maas, komt uit een Lierops gezin met zes kinderen en woont in Vlierden.


Ze gaf sinds ongeveer 2003 percussie- en theaterworkshops door het hele land. Haar muzikale voorgeschiedenis lag in Lierop bij fanfare en drumband Sint Willibrordus. Daarnaast was ze instructeur van de Deurnese percussiegroep u'MTATA. Soms werkte ze samen met onder meer Carolien van der Hulst en Mang’s Maskertheater van Jeanne Melief.

In januari 2004 startte Thija Maas met een demonstratie- en kijkles een theatercursus in OJC De Roos aan het Haageind. De cursus, bedoeld voor jongeren vanaf veertien jaar, was een initiatief van medewerkster Gaina Weddepohl van OJC De Roos. Thija Maas gaf een cursus van totaal 21 lessen, waarbij veel aandacht was voor improvisatie en de diverse vormen van theater. Zaterdagavond 26 juni 2004 was het eerste optreden; een voorstelling van ongeveer drie kwartier in het Roostheater met zang, dans en een gedicht.

Zij was vijftien jaar lang leraar biologie, toentertijd Kennis der Natuur, geheten op de huishoudschool Sancta Maria in de Kruisstraat.

Thija, voor 2014 Thijs, schreef een dichtbundel met de titel Verbarium Poeticum. In april 2021 was ze de eerste gast van het programma De Verhalenmannen dat via een Youtubekanaal wordt uitgezonden. In het interview werd gesproken over haar bijzondere woning (het eerste tiny house van Nederland), haar passies en haar leven.

Bronnen, noten en/of referenties