Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Toponiem

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een toponiem is een plaatsnaam (uit het Grieks, τόπος = plaats, όνομα = naam). De studie van de toponiemen heet de toponymie.

Een toponiem als de eigennaam van een geografische entiteit. Anders gezegd, niet alleen de naam van een stad, plaats of dorp is een toponiem, maar ook de naam van een landschapselement zoals een rivier, eiland, polder, moerasgebied, bergketen of woestijn.

Gehuchten, dorpen, steden en landstreken in de gemeente Deurne kregen vaak hun naam door de geografische verschijningsvorm, de persoon die er woonde, of een gebeurtenis die er plaatsvond. Geografische verschijningsvormen in plaatsnamen zijn te onderscheiden in landschappen (berg, duin, bos), bodemgesteldheid (zand, veen, zout) en menselijke activiteit (dam, burg, kanaal).

De werkgroep Historische geografie en cultureel erfgoed van heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne bestudeert het Deurnese landschap op dit gebied en publiceert erover.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 verscheen van de hand van Ton Spamer de uitgave "Een karretje op den zandweg reed…" als nummer 8 in de Deurnese Historische Reeks. Het is een 476 bladzijden tellende monografie over de Deurnese toponiemen vóór 1900, waarin hij in intergraal overzicht geeft van de vermeldingen van de Deurnese toponiemen. Bovendien geeft hij van veel toponiemen aan de hand van landschappelijke kenmerken, vergelijking met toponiemen van elders en uitgebreide literatuurstudie in binnen- en buitenland mogelijke etymologische verklaringen.

Henk Beijers publiceerde in 1996, samen met Geert-Jan van Bussel, onder de titel Van d'n Aabeemd tot de Zwijnsput een toponiemenonderzoek in de cijnskring Helmond vóór 1500, in naamkundig en nederzettingshistorisch perspectief. Daarin zijn ook veel toponiemen uit Deurne en Vlierden opgenomen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]