U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Transformatorhuisje

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liesselseweg met de St. Jozefstraat met transformatorhuisje

Een transformatorhuisje of trafostation is een gebouwtje waarin een of meer transformatoren (trafo's) zorgen voor omzetting van hoge in lage electrische netspanning. Tegenwoordig moeten dergelijke gebouwtjes allemaal voorzien zijn van een eigen huisnummer. Volgens de hernummeringslijsten van huizen van 1955 waren er in de Deurne toen al tenminste de volgende transformatorhuisjes die een eigen huisnummer hadden:

Er moeten in de gemeente Deurne veel meer van dergelijke transformatorhuisjes geweest zijn.

Als een transformatorhuisje, of een vergelijkbaar gebouwtje, zijn oorspronkelijke bestemming verloor, kon het soms nog als onderdak voor mensen dienen.

  • Zo werd in 1961 door het Deurnese gemeentebestuur aan de Deurnenaar Friedje van Heugten, die als vrijwillig gekozen onderdak een gegraven hol in de Liesselse bossen had, als alternatief het vervallen munitiehuisje aan de Halte op de grens met Griendtsveen ter bewoning aangeboden. Dit munitiehuisje stond op enkele honderden meters afstand van de Griendtsveenseweg. Omdat het vervallen huisje geen ramen meer had, bood de Helmondse persfotograaf Pierre van de Meulenhof de kluizenaar enkele oude kozijnen met ruiten aan.
  • In 1980 deed Jan Zegers zijn bedrijf aan de Rakt over aan zijn zoon en ging zelf aan de Helmondsingel in een naastgelegen verbouwd PTT-huisje wonen om van daaruit nog altijd zorg te kunnen dragen voor zijn 80 fokzeugen en 250 mestvarkens.