U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Trapgevel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 20 jun 2013 om 23:11 (niet het begin van (het jaar) 1900, maar van de 20e eeuw wordt bedoeld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Museum De Wieger met aan vier zijden een trapgevel

Een trapgevel is een oude traditionele topgevel waarvan de bovenzijde zich naar boven toe trapsgewijs versmalt. Kort na 1900 zijn er in diverse panden in de gemeente Deurne trapgevels toegepast. Anno 2011 zijn er nog maar een paar van over.


De meest bekende nog bestaande panden die van trapgevels voorzien zijn, zijn natuurlijk museum De Wieger en huize De Romein. Andere bekende nog bestaande trapgevelwoningen / winkels zijn het voormalige woonhuis annex winkel van drogisterij Peerbooms aan de Stationsstraat 4a en het voormalige woonhuis annex sigarenzaak van de familie Berkers-van Dijk aan de Stationsstraat 40.

Andere, niet meer bestaande trapgevelhuizen in Deurne waren de woning van kleermaker Gerard Lutters aan Stationsstraat 77, de winkel / garage / woning van de familie van Frits Obers aan de Stationsstraat 3 (gebouwd in 1914/1915) en het pand van de familie Hieltjes-van den Boomen aan de Kerkstraat 18 (gebouwd in 1923) waarin een smederij / winkel / woning gevestigd was.

De nog bestaande panden met een trapgevel staan allen op de lijst van rijksmonumenten of op de gemeentelijke monumentenlijst.

Het voormalige pand met trapgevel van Frits Obers aan de Stationsstraat 3 en recht tegenover een andere nog bestaande trapgevel op het huidige adres Stationsstraat 4a.
Foto: collectie familie Obers