U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Tuinbouwvereniging St. Phocas

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sortering van augurken 1972; foto coll. tuinbouwvereniging

Tuinbouwvereniging St. Phocas in Deurne was tenminste vanaf 1924 actief tot aan de oprichting van de Coöperatieve Tuinbouwvereniging Deurne in 1938.


In 1924 werd de vereniging, die al langer bestond, nieuw leven ingeblazen en telde toen 28 leden. Onder voorzitterschap van H. Berkers werd het bestuur gevormd door Jos. van der Kant, Nic. Goossens, G. Welten en H. Kuunders. Pastoor Roes, die de geestelijk adviseur was, gaf de leden tijdens de jaarvergaderingen ook bedrijfstechnische informatie. In 1926 slaagden 9 kandidaten voor de tuinbouwcursus en werden daarvoor beloond met een excursie naar het Westland. In de beginjaren was de jaarcontributie voor de vereninging 25 cent, tenminste als men die zelf kwam betalen; moest die thuis worden opgehaald dan kwam er een dubbeltje bij. In 1930 werd L. Berkers zaakvoerder en ontving daarvoor een vergoeding van 3,5 % van de omzet, twee jaar later werd dit tijdelijk teruggebracht tot 2,5 %. Voor het vervoer van de producten zorgde Piet Heesmans en hij ontving daarvoor 30 cent per 100 kilo.

In 1938 werd de vereniging ontbonden en traden de leden toe tot de nieuw opgerichte Coöperatieve Tuinbouwvereniging Deurne.