Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
Tot 1 september is het heemhuis gesloten

Turf in m'n ransel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turf in m'n ransel
Omslag turf in m'n ransel derde druk.JPG
Auteur Toon Kortooms
Uitgegeven 1974 1e druk
Pagina's 111
ISBN 90-257-0207-4 van 3e herziene druk in 1986
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
De collage uit de eerste druk waardoor Toon en Pierre gebrouilleerd raakten
Foto collectie Toon Kortooms Park.

Turf in m'n ransel (1974) dat 111 bladzijden telt, geen illustraties maar wel een tiental foto's bevat, vertelt de geschiedenis van het leven van de uit Deurne afkomstige schrijver Toon Kortooms.

Algemeen[bewerken]

In "Turf in m'n ransel", een zelfportret, doet Toon op een geheel eigen wijze en met veel zelfspot een boekje open over zichzelf. Naast een groot aantal algemene onderwerpen is op de pagina's 98 tot en met 106 is een zogenaamde "Toon-ladder" te vinden waarin hij met jaartallen in het kort een overzicht geeft van de meest belangrijke gebeurtenissen in zijn leven. Op de pagina 106 tot en met 111 sluit hij af met een uitgebreide bibliografie.

Conflict[bewerken]

Voor de eerste druk van het boek werd een collage gebruikt met de portretten van zijn ouders, omringd door hun veertien kinderen. Na publicatie van het boek kreeg Toon zijn boze broer Pierre aan de telefoon. Hij verweet hem dat hij de collage had gebruikt waar hij nog op stond met het priester-boordje. Hij had kennelijk niemand, ook niet op zijn werk, verteld dat hij was uitgetreden en door deze publicatie was zijn geheim uitgelekt. Tussen Toon en Pierre is het nooit meer goed gekomen. In de tweede en derde druk van het boek werd dezelfde foto afgebeeld maar is de afbeelding van Pierre weggeretoucheerd.

Foto's[bewerken]

De foto's hieronder komen uit het fotoarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling maar zijn 100% identiek aan de in het boek gepubliceerde foto's. De bijschriften bij de foto's zijn overgenomen uit het boek.

Bibliotheek[bewerken]

Een exemplaar van de 3e herziene druk van het boek uit 1986 is in de bibliotheek van het heemhuis aanwezig op locatie 04.A.48.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Niet vermeld maar in het linker deel van het pand was het kantoor van de veenderij gevestigd