DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker, en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem (t/m 26 september) bij de Rabo Club Support op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Turfstrooiselfabriek van het Gemeentelijk Veenbedrijf

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het fabrieksterrein van het Gemeentelijk Veenbedrijf , toen nog gemeente Deurne en Liessel gezien vanaf de voorijde. Centraal op het terrein, op het adres Halte Z.140, stond de turfstrooiselfabriek.
Foto Collectie Gemeente Deurne
De Turfstrooiselfabriek van de gemeente Deurne
Foto Collectie erven Wouter Kortooms
Het fabrieksterrein van het Gemeentelijk Veenbedrijf , gezien vanaf de achterzijde
Foto Collectie erven Wouter Kortooms

Turfstrooiselfabriek van het Gemeentelijk Veenbedrijf was, tot het afbrandde op 26 september 1944, gelegen aan de Halte Z.140.


Het fabrieksgebouw stond op het fabrieksterrein van het Gemeentelijk Veenbedrijf nabij het Deurnes Kanaal bij Griendtsveen, nog net op Deurnes grondgebied en had het adres Halte Z.140.

Turfstrooisel bezit een hoog absorptievermogen en een desinfecterende werking. Daardoor is het onder andere zeer geschikt als strooisel in paardenstallen. Turfstrooisel kwam aan het eind van de 19e eeuw in de belangstelling. In het fabrieksgebouw werd het door het Gemeentelijk Veenbedrijf gewonnen turf machinaal verwerkt tot turfstrooisel en verpakt in balen. Daardoor werd het mogelijk het turfstrooisel op handzame wijze per schip en/of trein te vervoeren.

Bij de brand van 13 februari 1943 gingen de smederij en de machinekamer in vlammen op. Het fabrieksgebouw werd op 26 september 1944 totaal verwoest en is niet meer opgebouwd. Het pand aan de Halte Z.145-Z.146 waarin de directeur van het veenbedrijf woonde en het naastgelegen kantoor werden toen eveneens verwoest.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

De foto's hieronder komen uit het fotoalbum van Wouter Kortooms, zie: Categorie:Fotoalbum erven Wouter Kortooms. Ze vertonen de logische procesgang zoals die destijds in de turfstrooiselfabriek geweest moet zijn. De volgorde van de foto's en bijschriften bij de foto's zijn overgenomen uit het album.

Filmpje op Youtube:

Het onderstaande Youtube-filmpje is een door Frans Versteeg gemaakte compilatie van de foto's, die door de erven Kortooms aan de heemkundekring beschikbaar zijn gesteld.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Turfstrooiselfabriek van het Gemeentelijk Veenbedrijf
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object In 1901 werd hier door de gemeente Deurne en Liessel een turfstrooiselfabriek gebouwd. Van hier uit werden de paardenstallen in veel Europeese steden van turfstrooisel voorzien. Er werden ook nog plannen ontwikkeld om op het Kanaal van Deurne een drijvende turfstrooiselfabriek te plaatsen. Met de komst van het gemotoriseerd stadsvervoer zakte de turfstrooiselfabrikage en daarmee het Deurnese miljoenenparadijs in elkaar.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 27.317.jpg
Getoond plaatje 27.317.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.445716° N, 5.874442° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.