U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Twan van der Kant

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Twan van der Kant
Persoonsinformatie
Volledige naam Twan van der Kant
Roepnaam Twan
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 28 februari 1992
Stamboom.png Van der Kant

Bij zijn geboorte werd Twan van der Kant de 30.000e inwoner van de gemeente Deurne.


Twan van der Kant was de vierde zoon van Gerard van der Kant en Jolanda van de Leensel en een broer van Wout, Rik en Geert.

Zijn geboorte op vrijdagmorgen 28 februari 1992 werd een historische dag voor de gemeente Deurne omdat hij op deze dag als 30.000ste inwoner, thuis aan de Liesselseweg, het levenslicht aanschouwde.

De komst van Twan als 30.000ste was eerder dan aanvankelijk bij de afdeling Burgerlijke Stand van de gemeente Deurne verwacht. Het jaar 1992 werd begonnen met 29.939 inwoners en de planning op basis van de geboortecijfers van de voorafgaande jaren was medio april. Toen het bezoek van burgemeester Smeets de dag na de geboorte werd aangekondigd, veronderstelden de ouders van Twan nog even dat het iets met carnaval te maken had, maar dat bleek niet zo. Die morgen werd dat duidelijk toen burgemeester met echtgenote, vergezeld door Elly Smits, hoofd afdeling burgerzaken en Paul van Aart, kabinetssecretaris, zich aandienden om de nieuwe boreling te komen bekijken.

Burgemeester Smeets las in de overvolle kraamkamer de officiële geboorteakte voor, waarna hij enkele cadeaus overhandigde. Als blijvende herinnering ontving het gezin een tinnen wandbord en een spaarbankboekje met daarop dertigduizend centen.

Behalve vele felicitaties en bloemen van het gemeentebestuur werden door diverse verenigingen en particulieren geschenken, in velerlei vorm, aan het gelukkige ouderpaar aangeboden.

Consequenties[bewerken | brontekst bewerken]

Met de geboorte van Twan zorgde ervoor dat het aantal raadszetels in de gemeente Deurne met ingang raadsperiode 1994-1998 steeg van 21 naar 23 en bovendien ging elk raadslid ongeveer 2500 gulden op jaarbasis meer verdienen.

Groepsfoto[bewerken | brontekst bewerken]

Twan van der Kant en de andere mijlpaal-personen werden bij diverse officiële gemeentelijke festiviteiten betrokken. Hierbij een bijzondere groepsfoto, genomen op een tijdstip dat alle betrokkenen nog in leven waren.

Vlnr: Wim van Deursen (10.000e inwoner), Gonny van Helmond (15.000e inwoner), Anton Fransen (20.000e inwoner), Erwin Verhees (25.000e inwoner) en Twan van der Kant (30.000e inwoner) met zijn moeder. Foto ter beschikking gesteld door Dora van Stiphout