U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Van Doorne's Transmissie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hub van Doorne was niet alleen de grondlegger van de DAF (Van Doorne Aanhangwagen Fabriek) maar stond ook aan de wieg van Van Doorne's Transmissie (de wereldberoemde Continu Variabele Transmissie, ofwel de 'automaat').


Hub van Doorne begon in 1958 met de rubberen aandrijfriem, Na zijn pensionering ontwikkelde hij in een kleine bedrijfsruimte achter villa Doornehof aan de Stationsstraat 71 in Deurne, samen met een klein team van (DAF)medewerkers, de “Duwband “ die later de “VDT” (Van Doorne’s Transmissie) genoemd werd.

In 1972 werd de productie in Tilburg opgestart. Van Doorne's Transmissie (VDT) was geboren. De verwachting was dat de productie van de stalen duwbanden na een aantal jaren op peil zou zijn, mede door de complexiteit van de duwband liep dat behoorlijk uit. Het duurde nog tot midden jaren tachtig voordat de productie enige omvang had.

De familie Van Doorne heeft daar niet op gewacht. Eind zeventiger jaren stapten zij uit VDT en via allerlei omzwervingen werd het bedrijf in 1995 door het Duitse "Bosch" overgenomen.