U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Van merklap tot borduurlap

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van merklap tot borduurlap
Originele titel Van merklap tot borduurlap
Auteur Beppie van den Berk-Vogels
Genre Tentoonstellingsgids
Uitgever Heemkundekring H.N. Ouwerling
Uitgegeven 2008
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De tentoonstelling Van merklap tot borduurlap, georganiseerd door de werkgroep tentoonstellingen van heemkundekring H.N. Ouwerling, was in 2008 in het heemhuis te zien.


An Moonen, oud-conservator textiel van het openluchtmuseum in Arnhem en antiek-textieldeskundige opende deze tentoonstelling onder grote belangstelling. Het was een expositie met ruim zestig werkstukken. Merklappen zijn oefenlappen die door meisjes van acht tot twaalf jaar werden gemaakt om te leren hoe zij later hun linnenuitzet konden merken.

De linnenuitzet was vroeger een kostbaar bezit. Omdat alles vroeger in grote manden naar de wasserij werd gebracht om gewassen te worden, moest alles goed gemerkt worden.

De tien oudste merklappen op de expositie waren afkomstig van Mariëtte Verheggen uit het Limburgse Dieteren (bij Susteren). Zij heeft thuis een museum met ruim 350 oude merklappen. Een lap dateert uit 1572, het is de oudste merklap van de wereld.

Op de tentoonstelling hing ook een merklap van de 84-jarige Ymkje Stegeman-Deinum uit Deurne. Zij maakte het werkstuk op negenjarige leeftijd in Muiden. Bijzonder was ook dat er in het heemhuis een merklap van haar moeder hing, die in 1893 werd geboren.