U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Varkensfokvereniging Ons Belang

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Varkensfokvereniging "Ons Belang" was een bloeiende vereniging waarbij vrijwel alle Deurnese boeren waren aangesloten.


Deze vereniging dateert uit de periode dat kunstmatige inseminatie nog vrijwel onbekend was. De vereniging was in het bezit van eigen beren. Door de vereniging werd een beerhouder aangesteld die op verzoek van de leden met een beer (bèèr ) naar de boerderij kwam met het doel een zeug (zóg) drachtig te maken. De dekkingstijden der beren werden door het bestuur vastgesteld en waren 's morgens tot 9 uur en na de middag na 6 uur.

De vereniging werd jarenlang geleid door de voorzitter Tinus Hendriks van de Langstraat. Meester Schreurs, het hoofd van de landbouwschool in de Heuvelstraat, had lange tijd een adviserende stem binnen deze club.

Wanneer een beer niet meer functioneerde zoals het hoorde, dan werd hij verkocht. Men kon hierop inschrijven en deze inschrijving vond dan plaats in het clubhuis en dat was het café van Janus Timmers in de Stationsstraat. Meestal waren het de Deurnese veekoopmannen die een bod uitbrachten. Te denken valt dan aan Nico Althuizen, Thij Berkers, Jan(tje) Goossens en Marinus Manders.

Zie ook het artikel over ‘t vèèreke

Bron[bewerken | brontekst bewerken]