Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Veldstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Holten's molen is het trotse middel- en hoogtepunt van de Veldstraat. Voor de bouw in 1890 werden er 140.000 waalsteentjes gebruikt. Foto is beschikbaar gesteld door Thom van der Straaten.
Foto nov. 2008. Rechts was rond 1990 een fietscrossbaan.
De Veldstraat was de bakermat van confectieatelier Adma; dit door Willi Martinali ontworpen bord werd als relatiegeschenk gebruikt.
Veldstraat Deurne detail gemeentekaart circa 1950.jpg

De straatnaam Veldstraat werd bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 officieel vastgesteld. In de bijlagen van besluit nr. 100 werd de straat omschreven als vanaf het Haageind naar den Molen in den Heiakker. Later werd de Veldstraat de verbindingsweg tussen het Haageind en de Zeilbergseweg.


Als we vanaf de rotonde aan het Haageind richting Veldstraat gaan passeren we allereerst de plek waar vroeger Frans van Bakel en later zijn zoon Nardje het café Parkzicht hadden, met daarachter de handboogdoel. Aan de overkant stond de boerderij van Frederik de Martines met daarachter het confectieatelier ADMA dat zijn dochter Anny direct na de oorlog op advies van Hub van Doorne opzette. Ze kreeg van haar vader daartoe enkele stallen ter beschikking maar hij verbood haar wel om een cent schuld te maken. Het atelier dat hier startte met 7 jongedames op trapnaaimachines groeide uit tot een onderneming met meerdere vestigingen en op zijn hoogtepunt 300 werknemers.
Bert Louwers en timmerman Grardje Mennen waren de eersten die verderop aan deze kant van de Veldstraat halverwege de jaren '50 gingen bouwen en er hun kinderrijke gezin grootbrachten.

Vervolgen we onze route aan de linkerzijde dan komen bij bloemencentrum Van Deursen. Toon van Deursen, de grootvader van de huidige eigenaar, was eerst melkventer en startte later een eigen tuiniersbedrijf. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak was Toon in militaire dienst. De fanatieke commandant van de militaire eenheid waarbij Toon gelegerd was, vertrok bij de inval van de Duitsers met zijn groep militairen te voet naar Noord-Frankrijk, met de bedoeling om na de oversteek naar Engeland vandaar de strijd tegen de Duitsers voort te zetten. Dat mislukte echter en men keerde weer terug naar Nederland. De moeder van Toon schrok zich letterlijk dood van de onverwachte thuiskomst van haar zoon.

Op het bidprentje van Ties Verhees, de man van Martha van Deursen, staat dat hij op Den Heiakker gewoond heeft. We kennen die naam nu als aanduiding voor de aanleunende wijk maar vroeger werd de Veldstraat in de volksmond aangeduid als de Heiakker. Ook na de officiële naamswijziging in 1930 bleven velen spreken van de Heiakker.

Via Willem de Wit, in eerste huwelijk ook met een meisje van Van Deursen getrouwd, en Ties Kuijpers komen we bij Toon van Bussel. Ook hij was melkventer maar hij verkocht ook pootaardappelen en zaaigoed.

In een inmiddels verdwenen boerderij van de Maatschappij van Welstand woonde Christ Profijt met zijn gezin. Hij verdiende de kost ondermeer met het leegscheppen van de beerput. Ook had hij een mallejan die ingezet werd als buurman Holten afgezaagde boomstammen naar zijn houtzaagmolen vervoerd wilde hebben. Christ zaagde zelf ook bomen om en verstond daarbij uitstekend de kunst om die precies op die plek te laten vallen waar hij hem wilde hebben. In 1927 ontsnapte zijn boerderij ternauwernood aan de vlammen toen zoontje Cor met onvoorzichtig met vuur aan het spelen waren. De brandweerlieden die dat klusje klaarden kregen van de gemeente ieder twee extra borrels.

De familie Profijt was protestant. Toen de vrouw van Christ eens zo ziek was dat ze, naar katholieke maatstaf gerekend, ten volle bediend zou zijn, werd door de hechte buurt besloten om ook voor haar traditiegetrouw op drie opeenvolgende avonden de rozenkrans te bidden. Dat gebeurde in het huis van Ties Kuijpers. En warempel het hielp want Ant overwon haar ziekte.

Huisnummering 1950-1955[bewerken]

Bij de huisnummering 1950-1955 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Door op de zandloper te klikken kunt u betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Martens, Johan E.44a Veldstraat 31
Windmolen (Holten) E.45 Veldstraat 29
Evers, Henricus E.45a Veldstraat 25
Holten, Ludovicus E.45aa Veldstraat 27
Manders, Andreas G.L. E.45aa Veldstraat 27
Profijt, Christoffer E.46 Veldstraat 23
Rooseboom, Jacobus E.46 Veldstraat 23
Louwers, Albertus Veldstraat 26
Mennen, Gerardus Veldstraat 24
Bussel,van Antonius E.47 Veldstraat 19
Kuijpers, Mathijs E.48 Veldstraat 13
Wit,de Wilhelmus E.49 Veldstraat 9
Verhees, Martinus E.49a Veldstraat 7
Deursen-Nooijen,van wed. Martina E.50 Veldstraat 5

Literatuur[bewerken]

Pieter Koolen – "Veldstraat" - afl. 40 in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne januari 2009.


Dankbetuiging in Het Licht van 8 mei 1948
advertentie in Nieuwsblad van Deurne van 25 juli 1942