U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vereeniging tot verbetering der zuivelbereiding

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 8 apr 2019 om 22:46 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Vereeniging tot verbetering der zuivelbereiding''' te Deurne en Liessel werd op 1 februari 1893 opgericht. Op 6 juli 1900 werden de statuten van deze verenigin...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vereeniging tot verbetering der zuivelbereiding te Deurne en Liessel werd op 1 februari 1893 opgericht.


Op 6 juli 1900 werden de statuten van deze vereniging bij Koninklijk Besluit goedgekeurd.[1] Ze luidden als volgt:

Art. 1. De vereeniging is gevestigd te Deurne en Liessel. Zij stelt zich ten doel de verbetering der zuivelbereiding en tracht dit doel te bereiken:

1°. door hare leden voortdurend op de hoogte te houden omtrent alles wat de wetenschap en de practijk op het gebied der zuivelbereiding als proefhoudend zullen hebben doen kennen;
2°. door het kosteloos beschikbaar stellen van een doelmatig gebouw , waarin , onder toezicht van het bestuur der vereeniging, de leden der vereeniging hunne melk zullen kunnen verwerken of doen verwerken.

Art. 2. De vereeniging is aangegaan voor den tijd van 29 jaren, te rekenen van den dag der oprichting, zijnde 1 Februari 1893. Zij kan echter in eene opzettelijk daartoe belegde vergadering , waarbij twee-derde der leden tegenwoordig zijn, bij een besluit met twee-derde der stemmen genomen , worden ontbonden.

Art. 3. Tot lid der vereeniging zijn benoembaar veehouders of grondeigenaars te Deurne en Liessel, Asten of Vlierden wonende, of aldaar grond bezittende. De benoeming geschiedt in eene algemeene vergadering met meerderheid van stemmen.

Art. 4. Het lidmaatschap gaat verloren door het nemen of door het geven van ontslag. Dit laatste kan altijd geschieden in eene algemeene vergadering met twee-derde der stemmen van de aanwezige leden.

Art. 5. Het bestuur der vereeniging is opgedragen aan minstens 3 leden, die bij meerderheid van stemmen in eene algemeene vergadering zijn benoemd.

Art. 6. In eene opzettelijk daartoe belegde vergadering kunnen bestuursleden bij meerderheid van stemmen te allen tijde worden ontslagen.

Art. 7. Het bestuur vertegenwoordigt de vereeniging in en buiten rechten.

Art. 8. Minstens eenmaal per jaar doet het bestuur in eene algemeene vergadering rekening en verantwoording van zijn beheer.

Art. 9. De onkosten der vereeniging worden gedekt door contributiën der leden.

Art. 10. Bij huishoudelijk reglement worden geregeld:
a. de rechten en verplichtingen, de speciale voorwaarden van aanneming, de redenen van ontslag der leden;
b. de samenstelling van het bestuur, de werkzaamheden, de rechten en de verplichtingen van het bestuur en van zijne leden, de aftreding van het bestuur;
c. het beleggen, het houden en de orde der vergaderingen, het nemen van besluiten;
d. het bedrag der contributiën ;
e. het doen van rekening en verantwoording door het bestuur.

Art. 11. Het in het vorig artikel bedoeld reglement mag geene bepalingen bevatten in strijd met deze statuten. (Volgen de onderteekeningen.)

Goedgekeurd bij Koninklijk besluit dd. 6 Juli 1900 n°. 27. Mij bekend, De Minister van Justitie, Cort v. d. Linden.

Bronnen, noten en/of referenties